Κόσμος Σάββατο 19/08/2023, 16:26
ΚΟΣΜΟΣ

Roskosmos: Τα πρώτα αποτελέσματα από το διαστημόπλοιο Luna-25

Roskosmos: Τα πρώτα αποτελέσματα από το διαστημόπλοιο Luna-25

Το ρωσικό διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε αποστολή στο νότιο πόλο της Σελήνης παρήγαγε τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία αναλύονται, ανακοίνωσε το Σάββατο η εθνική διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας Roskosmos.

Ο οργανισμός δημοσίευσε επίσης εικόνες του κρατήρα Ζέεμαν της σελήνης που ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος Luna-25, το οποίο έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο νότιο πόλο τη Δευτέρα, αφού κάνει κύκλους γύρω από τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης για πέντε ημέρες.

Ο κρατήρας Zeeman είναι ο τρίτος βαθύτερος στο νότιο ημισφαίριο της σελήνης, ανέφερε η υπηρεσία, με διάμετρο 190 χιλιόμετρα και βάθος οκτώ χιλιόμετρα.

Roskosmos: Τα πρώτα αποτελέσματα από το διαστημόπλοιο Luna-25-1
Φωτογραφία από την κάμερα του Luna-25 που δείχνει τον κρατήρα Zeeman – Πηγή: Reuters

 

Η Roskosmos δήλωσε ότι τα δεδομένα που έχει λάβει μέχρι στιγμής έχουν δώσει πληροφορίες σχετικά με τα χημικά στοιχεία στο σεληνιακό έδαφος και θα διευκολύνουν επίσης τη λειτουργία συσκευών που έχουν σχεδιαστεί για τη μελέτη της επιφάνειας και του υπεδάφους του φεγγαριού.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο εξοπλισμός της είχε καταγράψει την περίπτωση πρόσκρουσης μικρομετεωρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Luna-25 εισήλθε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι την Τετάρτη και είναι το πρώτο ρωσικό διαστημικό σκάφος που το κάνει από το 1976. Έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και έχει ως στόχο να λειτουργήσει για ένα χρόνο στο νότιο πόλο, όπου οι επιστήμονες της NASA και άλλων διαστημικών οργανισμών έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Η παρουσία του νερού έχει επιπτώσεις για τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, καθώς δυνητικά μπορεί να παρατείνει την παραμονή του ανθρώπου στο φεγγάρι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης

Η Ρωσία έστειλε πύραυλο στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια

Διάστημα: Συνεχίζει μόνη η Ρωσία – Παρουσίαση του μοντέλου του νέου διαστημικού σταθμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News