Κόσμος Παρασκευή 11/08/2023, 21:48
ΚΟΣΜΟΣ

Bankman-Fried, FTX: Στη φυλακή μέχρι τη δίκη τον Οκτώβριο – Ανακλήθηκε η εγγύηση

Bankman-Fried, FTX: Στη φυλακή μέχρι τη δίκη τον Οκτώβριο – Ανακλήθηκε η εγγύηση

Η εγγύηση του Sam Bankman-Fried ανακλήθηκε ενόψει της δίκης του για απάτη τον Οκτώβριο, δήλωσε την Παρασκευή Αμερικανός δικαστής, καθώς οι εισαγγελείς πρόσθεσαν στο κατηγορητήριο για τον ιδρυτή του πτωχευμένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και την κατηγορία για προσπάθεια χειραγώγησης μαρτύρων.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Lewis Kaplan ανακοίνωσε την απόφαση κατά τη διάρκεια ακρόασης σχετικά με τους όρους εγγύησης του Bankman-Fried στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν υπέβαλαν για πρώτη φορά το αιφνιδιαστικό αίτημά τους να φυλακιστεί ο πρώην δισεκατομμυριούχος σε ακρόαση στις 26 Ιουλίου, λέγοντας ότι ξεπέρασε τα όρια μοιραζόμενος τα προσωπικά γραπτά της πρώην ερωτικής συντρόφου του Caroline Ellison με δημοσιογράφο των New York Times.

Ο Bankman-Fried, 31 ετών, έχει δηλώσει αθώος για την κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από κεφάλαια πελατών της FTX για να καλύψει τις ζημίες του hedge fund Alameda Research, όπου η Ellison ήταν διευθύνουσα σύμβουλος.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν εσφαλμένα τις προθέσεις του να μοιραστεί τα γραπτά του Ellison, υποστηρίζοντας ότι ήθελε να υπερασπιστεί τη φήμη του και ότι είχε δικαίωμα να μιλήσει στον Τύπο.

Από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν ουσιαστικά σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονέων του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν θέλει τώρα να φυλακιστεί για χειραγώγηση μαρτύρων.

Η Ellison ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda και αναμένεται να καταθέσει εναντίον του Bankman-Fried αφού παραδέχθηκε την ενοχή της για απάτη και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς.

Δύο άλλα πρώην μέλη του στενού κύκλου του Bankman-Fried δήλωσαν επίσης ένοχοι.

Κατά την ακρόαση της Παρασκευής, η εισαγγελέας Danielle Sassoon είχε δηλώσει ότι αν ο Bankman-Fried δεν φυλακιστεί, «τουλάχιστον η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο κατ’ οίκον εγκλεισμός θα ήταν κατάλληλος», με τον Bankman-Fried να μην έχει επισκέπτες και πρόσβαση στο διαδίκτυο παρά μόνο για να μελετήσει το υλικό της δίκης και να μιλήσει με τους δικηγόρους του.

Κατά την ακρόαση της 26ης Ιουλίου, ο Kaplan περιόρισε τον Bankman-Fried από το να μιλήσει δημοσίως για την υπόθεσή του και ζήτησε και από τις δύο πλευρές να εξετάσουν κατά πόσον η φυλάκιση ήταν απαραίτητη.

Η εντολή απαγόρευσης επικοινωνίας τράβηξε επίσης την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Times, οι οποίοι σε επιστολή τους προς τον δικαστή στις 2 Αυγούστου ανέφεραν ότι το μέτρο θα πρέπει να χαλαρώσει ώστε να περιορίζονται μόνο τα σχόλια που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν μια δίκαιη δίκη.

Ένα άρθρο της εφημερίδας στις 20 Ιουλίου περιείχε αποσπάσματα από τα προσωπικά έγγραφα της Ellison στην Google πριν από την κατάρρευση της FTX.

Περιέγραφε ότι ήταν «δυστυχισμένη και καταβεβλημένη» με τη δουλειά της και ότι ένιωθε «πληγωμένη και απόρριψη» μετά τον χωρισμό της με την Bankman-Fried.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News