Κόσμος Πέμπτη 10/08/2023, 09:50
ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες αποκάλυψης στη Χαβάη: Εξι νεκροί και ισοπέδωση

Εικόνες αποκάλυψης στη Χαβάη: Εξι νεκροί και ισοπέδωση

Δραματική είναι η κατάσταση στη Χαβάη, όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές που σαρώνουν το νησιωτικό σύμπλεγμα. 

Χθες, η Χαβάη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή να ενεργοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι ομοσπονδιακοί πόροι για το αρχιπέλαγος.

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση στη νήσο Μάουι όπου, εκτός από τους έξι νεκρούς, σπίτια και καταστήματα έχουν γίνει στάχτη, ενώ ντόπιοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον ωκεανό ώστε να γλιτώσουν από τις φλόγες. 

Εικόνες αποκάλυψης στη Χαβάη: Εξι νεκροί και ισοπέδωση-1
φωτ. Reuters

H ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε 12 ανθρώπους στα ανοιχτά της Λαχάινα, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στο Μάουι. «Όλα τα σκάφη στο λιμάνι της Λαχάινα κάηκαν… Μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από πολεμική ταινία», είπε η Κρίσι Λόβιτ που βρίσκεται στην περιοχή.

Εικόνες αποκάλυψης στη Χαβάη: Εξι νεκροί και ισοπέδωση-2
φωτ. Reuters

Οι φλόγες που ενισχύονται από τους ανέμους του τυφώνα, έχουν καταστρέψει σχεδόν ολικά την ιστορική πόλη της Λαχάινα, στο νησί Μάουι. 

Οι εικόνες από δορυφόρο επιβεβαιώνουν το εύρος της καταστροφής. 

Εικόνες αποκάλυψης στη Χαβάη: Εξι νεκροί και ισοπέδωση-3
φωτ. ΑP
Εικόνες αποκάλυψης στη Χαβάη: Εξι νεκροί και ισοπέδωση-4
φωτ. ΑP

«Βιώνουμε τη χειρότερη καταστροφή που έχω δει ποτέ μου. Όλη η Λαχάινα έχει γίνει στάχτη. Είναι σαν αποκάλυψη» ανέφερε ο κάτοικος της πόλης, Μέισον Τζάρβι ο οποίος έχει ήδη εγκαταλείψει την περιοχή. 

«Είναι σαν να έχει βομβαρδιστεί. Σαν ζώνη πολέμου» περιγράφει ο πιλότος ελικοπτέρου, Ρίτσαρντ Όλστεν. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News