Κόσμος Τετάρτη 9/08/2023, 22:16
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Netanyahu δεσμεύεται να ξεπαγώσει τα κονδύλια για την αραβική κοινότητα της χώρας

Ισραήλ: Ο Netanyahu δεσμεύεται να ξεπαγώσει τα κονδύλια για την αραβική κοινότητα της χώρας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποσχέθηκε την Τετάρτη να αποδεσμεύσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια σέκελ (54 εκατομμύρια δολάρια) σε αραβικές πόλεις μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών του να τα παρακρατήσει, γεγονός το οποίο προκάλεσε κατηγορίες για ρατσισμό.

Ο Netanyahu δήλωσε ότι τα χρήματα θα μεταφερθούν μετά από επανεξέταση, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι αυτό συνεπάγεται ή πόσος χρόνος θα χρειαζόταν. Ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια.

«Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ αξίζουν ό,τι και όλοι οι πολίτες και είμαι δεσμευμένος σε αυτό. Το απαιτώ από όλα τα υπουργεία της κυβέρνησης και θα πραγματοποιηθεί μετά από αξιολόγηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια θα μεταφερθούν για τον προορισμό τους -τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ», ανέφερε ο Netanyahu.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Bezalel Smotrich σε συνέντευξη Τύπου διπλασίασε το πάγωμα των κονδυλίων. Επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο Smotrich, μέλος του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού του Netanyahu, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι παρακρατεί τα κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονται για τα αραβικά τοπικά συμβούλια από φόβο ότι τα χρήματα θα καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών και τρομοκρατών.

Οι ηγέτες των αραβικών κοινοτήτων δήλωσαν ότι η απόφαση του υπουργού έχει καθαρά ρατσιστικά κίνητρα.

«Ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει την εκστρατεία υποκίνησης κατά της αραβικής κοινωνίας και των εκλεγμένων ηγετών της», δήλωσε η Εθνική Επιτροπή των αραβικών τοπικών συμβουλίων στο Ισραήλ.

Οι Άραβες πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απόγονοι Παλαιστινίων που παρέμειναν στο νέο ισραηλινό κράτος μετά τον πόλεμο του 1948, αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έναντι των Εβραίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης φτώχειας, του υπερπληθυσμού, των ανεπαρκών υποδομών και των ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενων σχολείων.

Η χρηματοδότηση, η οποία προορίζεται για βασικές υπηρεσίες και ανάπτυξη σε 67 αραβικά τοπικά συμβούλια, είναι μια προσπάθεια να διορθωθούν χρόνια ανεπαρκών κονδυλίων από τον προϋπολογισμό και να μειωθούν τα χάσματα μεταξύ των εβραϊκών ισραηλινών και παλαιστινιακών κοινοτήτων, δήλωσε ο Ameer Bisharat, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής των αραβικών τοπικών συμβουλίων στο Ισραήλ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News