Κόσμος Σάββατο 5/08/2023, 19:50
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Τουρκίας: Στο επίκεντρο η συμφωνία για τα σιτηρά

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Τουρκίας: Στο επίκεντρο η συμφωνία για τα σιτηρά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken με τον Τούρκο ομόλογό του, Hakan Fidan σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η αναβίωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες συζήτησαν επίσης μια διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για τα σιτηρά είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη από αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Από τότε έως τον Ιούλιο του 2023, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων και στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο 2023 η Ρωσία αποχώρησε ισχυριζόμενη ότι οι όροι για την παράτασή της δεν είχαν εκπληρωθεί.

Έκτοτε γίνονται προσπάθειες από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία για την αναβίωσή της, χωρίς, μέχρι στιγμής, να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News