Κόσμος Πέμπτη 3/08/2023, 22:47
ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη 2 ναυτών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Σύλληψη 2 ναυτών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Δύο ναύτες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνελήφθησαν και κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι δύο συλληφθέντες, που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, κατηγορούνται για διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών στο Πεκίνο, είπε σε συνέντευξη Τύπου αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας, Matt Olsen. Λόγω των πράξεών τους, «ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες κατέληξαν στα χέρια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», τόνισε.

Ο Υπαξιωματικός Wenheng Zhao, 26 ετών, κατηγορήθηκε για συνωμοσία και δωροδοκία σε σχέση με τη λήψη σχεδόν 15.000 δολαρίων σε αντάλλαγμα για φωτογραφίες και βίντεο με ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Ο ναύτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Jinchao Wei, η ηλικία του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό την αποστολή πληροφοριών εθνικής άμυνας στην Κίνα με αντάλλαγμα χιλιάδες δολάρια.

Ο Zhao κατηγορείται ότι έστειλε στον Κινέζο χειριστή του σχέδια για στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ηλεκτρικά διαγράμματα και σχέδια για ένα σύστημα ραντάρ σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκινάουα της Ιαπωνίας και λεπτομέρειες για την ασφάλεια των αμερικανικών ναυτικών εγκαταστάσεων στην κομητεία Ventura και στο νησί San Clemente έξω από το Λος Άντζελες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», υποστήριξε η Στέισι Μόι, ειδική πράκτορας του FBI επικεφαλής του γραφείου στο Σαν Ντιέγκο. Η Κίνα θα κάνει τα πάντα για να πλήξει τις ΗΠΑ «στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της με σκοπό να καταστεί η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο», ισχυρίστηκε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News