Κόσμος Τρίτη 1/08/2023, 22:36
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στο νέο Κινέζο ΥΠΕΞ Wang Yi

ΗΠΑ: Επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στο νέο Κινέζο ΥΠΕΞ Wang Yi

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσκάλεσαν επισήμως τον νεοδιορισθέντα υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi στην Ουάσινγκτον, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matt Miller, μετά την αιφνίδια απομάκρυνση του προκατόχου του.

Η Κίνα διόρισε εκ νέου τον βετεράνο διπλωμάτη Wang ως υπουργό Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, αντικαθιστώντας το πρώην ανερχόμενο αστέρι Qin Gang, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί για περισσότερο από ένα μήνα -μια μυστηριώδης απουσία μετά από μόλις επτά μήνες στη θέση αυτή που έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια.

Το υπουργείο δήλωσε μόνο ότι ο Qin ήταν εκτός εργασίας για λόγους υγείας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Η πρόσκληση διατυπώθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού Daniel Kritenbrink και του Yang Tao, γενικού διευθυντή των υποθέσεων Βόρειας Αμερικής και Ωκεανίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε ο Miller σε ενημέρωση του Τύπου.

«Στη χθεσινή συνάντηση, επαναδιατυπώσαμε την πρόσκληση που είχαμε απευθύνει προηγουμένως στον υπουργό Εξωτερικών Qin Gang και ξεκαθαρίσαμε ότι η πρόσκληση αυτή είναι σε ισχύ και για τον διάδοχό του», δήλωσε ο Miller.

Δεν είπε αν η κινεζική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό ήταν η προσδοκία της Ουάσινγκτον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuterrs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News