Κόσμος Δευτέρα 17/07/2023, 17:51
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Έτοιμοι να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών χωρίς τη Ρωσία

Ζελένσκι: Έτοιμοι να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών χωρίς τη Ρωσία

Έτοιμο να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι το Κίεβο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την ανακοίνωση για απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

«Ακόμη και χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δίοδο (για εξαγωγές) της Μαύρης Θάλασσας. Δεν φοβόμαστε», ανέφερε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, μετά την παύση της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.

«Μας προσέγγισαν εταιρείες, πλοιοκτήτες. Είπαν ότι είναι έτοιμοι, αν η Ουκρανία τους επιτρέπει να φύγουν και η Τουρκία συνεχίσει να τους αφήνει να περάσουν, τότε όλοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να προμηθεύουν σιτηρά», συνέχισε.

Η Ρωσία αρνείται να επεκτείνει τη συμφωνία

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι αποσύρεται από τη συμφωνία που επιτρέπει τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου η πείνα αποτελεί αυξανόμενη απειλή και οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν ωθήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια. Μετά την είδηση για την απόφαση της Ρωσίας, τα συμβόλαια αναφοράς του σιταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο έφτασαν να σημειώνουν άνοδο έως και 3,5%.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας τη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Η συμφωνία είχε παραταθεί αρκετές φορές, ωστόσο, επρόκειτο να λήξει σήμερα. Η Ρωσία ισχυριζόταν εδώ και μήνες ότι οι όροι για την παράτασή της δεν είχαν εκπληρωθεί.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο, ενώ η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη καθώς ξεκινά η επόμενη συγκομιδή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρόφιμα: Τι θα φέρει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία αρνείται να επεκτείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News