Κόσμος Κυριακή 16/07/2023, 09:15
ΚΟΣΜΟΣ

Όταν τα ακραία φαινόμενα «σπάνε τα ρεκόρ»: Καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές

Όταν τα ακραία φαινόμενα «σπάνε τα ρεκόρ»: Καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές

Εάν αισθάνεστε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε επίπεδο ρεκόρ συμβαίνουν με ανησυχητική συχνότητα, δεν είστε μόνοι. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι της φαντασίας σας.

«Ο αριθμός των ταυτόχρονων ακραίων καιρικών φαινομένων που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στο βόρειο ημισφαίριο φαίνεται να ξεπερνά οτιδήποτε τουλάχιστον στη μνήμη μου», είπε στο CNBC ο Μάικλ Μαν, καθηγητής Γης και Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Παγκοσμίως, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος στα αρχεία 174 ετών που τηρεί η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή υπηρεσία. Ήταν ο 47ος συνεχόμενος Ιούνιος και ο 532ος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο οι μέσες θερμοκρασίες ήταν πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Η ποσότητα θαλάσσιου πάγου που μετρήθηκε τον Ιούνιο ήταν ο χαμηλότερος παγκόσμιος θαλάσσιος πάγος του Ιουνίου που έχει καταγραφεί, κυρίως λόγω των χαμηλών επιπέδων του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική, σύμφωνα με την NOAA.

Υπήρξαν εννέα τροπικοί κυκλώνες τον Ιούνιο, που ορίστηκαν ως καταιγίδες με ταχύτητα ανέμου πάνω από 74 μίλια την ώρα και η παγκόσμια συσσωρευμένη ενέργεια κυκλώνα, ένα μέτρο της συλλογικής διάρκειας και ισχύος των τροπικών καταιγίδων, ήταν σχεδόν διπλάσια από τη μέση τιμή της για την περίοδο 1991–2020. Ιουνίου.

Από το πρωί της Παρασκευής, 93 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις για υπερβολική ζέστη, σύμφωνα με ένα δελτίο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή το πρωί της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Ένα καταιγιστικό κύμα καύσωνα πρόκειται να κατακλύσει μεγάλο μέρος της Δυτικής Ακτής, της Μεγάλης Λεκάνης και των Νοτιοδυτικών».

Το Μονπελιέ, στο Βερμόντ, σημείωσε το μέγιστο ρεκόρ όλων των εποχών για βροχή που έπεσε ποτέ σε μία ημέρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Μην κάνετε λάθος, η καταστροφή και οι πλημμύρες που βιώνουμε στο Βερμόντ είναι ιστορικές και καταστροφικές», δήλωσε ο κυβερνήτης του Βερμόντ Φιλ Σκοτ την Τρίτη.

Στις 27 Ιουνίου, ο Καναδάς ξεπέρασε το ρεκόρ που σημειώθηκε το 1989 για τη συνολική έκταση που κάηκε σε μια σεζόν, όταν έφτασε τα 7,6 εκατομμύρια εκτάρια ή 18,8 εκατομμύρια στρέμματα. Και το σύνολο έχει από τότε αυξηθεί σε 9,3 εκατομμύρια εκτάρια, ή 23 εκατομμύρια στρέμματα, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που σπάνε ρεκόρ, μετατρέποντας τη βλάστηση σε ανάφλεξη για τις πυρκαγιές.

Σε ολόκληρο το 2022, υπήρξαν 18 ξεχωριστά συμβάντα καιρού και κλιματικής καταστροφής ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με στοιχεία της NOAA, συμπεριλαμβανομένων των εστιών ανεμοστρόβιλων, των ισχυρών ανέμων, των χαλαζοθύελλων, των τροπικών κυκλώνων, των πλημμυρών, της ξηρασίας, των καύσωνα και των πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί καιρικές και κλιματικές καταστροφές ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με την NOAA.

«Το φετινό έτος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σπάσει τα ρεκόρ για τον αριθμό των ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε στο CNBC ο Paul Ullrich, καθηγητής περιφερειακής και παγκόσμιας κλιματικής μοντελοποίησης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο σοβαρά, είπαν οι επιστήμονες.

«Η δική μας έρευνα δείχνει ότι η παρατηρούμενη τάση προς πιο συχνές επίμονες ακραίες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού – κύματα καύσωνα, πλημμύρες, – οφείλεται στην υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο», είπε ο Mann στο CNBC.

«Μέσω της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, παγιδεύαμε περισσότερη θερμότητα κοντά στην επιφάνεια, οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας, περισσότερη υγρασία στον αέρα και ξηρότερη επιφάνεια της γης. Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά βέβαιοι ότι η αυξανόμενη συχνότητα και η ένταση των ακραίων γεγονότων είναι άμεση συνέπεια της ανθρώπινης τροποποίησης του κλιματικού συστήματος».

Επίσης, τον Ιούνιο, έκανε την εμφάνισή του το μοτίβο καιρού που ονομάζεται Ελ Νίνιο. 

Το Ελ Νίνιο είναι σαν να προσθέτεις ελαφρύτερο καύσιμο σε μια φωτιά που ήδη σιγοκαίει. «Υπό πρόσφατα αναδυόμενες συνθήκες Ελ Νίνιο, οι θερμοκρασίες ωθούνται υψηλότερα παγκοσμίως, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις αυξήσεις της θερμοκρασίας που προκαλούνται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», είπε ο Ullrich.

Αυτός ο συνδυασμός της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και του Ελ Νίνιο «ενισχύει ορισμένα από αυτά τα ακραία γεγονότα», προσέθεσε ο Μαν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Η εβδομάδα 3-9 Ιουλίου η θερμότερη όλων των εποχών

Όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου…

Κλιματική αλλαγή: Περισσότερα ακραία φαινόμενα λόγω υπερθέρμανσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News