Κόσμος Τετάρτη 12/07/2023, 21:11
ΚΟΣΜΟΣ

Η συμβουλή μίας γυναίκας 100 ετών για μακροζωία και ευτυχία

Η συμβουλή μίας γυναίκας 100 ετών για μακροζωία και ευτυχία

Η Jayne Burns δεν φανταζόταν ότι θα περνούσε τα 100.

Όμως, τα περισσότερα πρωινά, οδηγεί μόνη της 20 λεπτά από το σπίτι της στο Σινσινάτι στο Μέισον του Οχάιο για να πάει στη βάρδιά της ως κόφτης υφασμάτων μερικής απασχόλησης στο κατάστημα Joann Fabric and Crafts.

Εργάζεται στο κατάστημα εδώ και 26 χρόνια – και εξακολουθεί να είναι ένας από τους αγαπημένους της τρόπους να περνάει χρόνο. «Μου αρέσει αυτό που κάνω, οπότε θέλω να συνεχίσω να το κάνω», λέει. «Θα δουλεύω όσο μπορώ ή όσο θα με έχουν».

Η Burns, η οποία γίνεται 101 ετών στις 26 Ιουλίου, άρχισε να εργάζεται στο κατάστημα το 1997, μόλις λίγους μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της Ντικ. Η κόρη της εργαζόταν στο μαγαζί με μερική απασχόληση και τη συνέστησε για τη θέση, νομίζοντας ότι μπορεί να αποσπά την προσοχή της από τη θλίψη.

Τελικά, δεν υπάρχει μυστικό για να ζεις μια μακροβιότερη, πιο ευτυχισμένη ζωή, λέει η Burns, όμως «η δουλειά βοήθησε».

Η Νο 1 συμβουλή της σταδιοδρομίας

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Burns έμαθε ότι υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις «καλύτερες θέσεις εργασίας»: οι καλοί συνάδελφοι. «Είναι σημαντικό να βρίσκεις ανθρώπους φιλικούς και ευγενικούς», λέει.

Στο Joann’s, η Burns έχει δημιουργήσει στενές φιλίες με μερικούς από τους συναδέλφους της, συμπεριλαμβανομένης της Maggie HusVar, μιας ανερχόμενης ανώτερης στο Πανεπιστήμιο Thomas More, η οποία τη σύστησε στο TikTok σε ένα διάλειμμα για καφέ.

Η ύπαρξη καλών εργασιακών σχέσεων δεν κάνει απλώς τη δουλειά σας πιο ευχάριστη – μπορεί επίσης να κάνει τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα, κάτι που σύμφωνα με την Burns, μπορεί να βοηθήσει στη μακροζωία.

«Το να μένεις απασχολημένος σε εμποδίζει να εστιάζεις στους πόνους και στα προβλήματά σου», λέει. 

Μία άποψη που υποστηρίζει το Χάρβαρντ για να είσαι πιο ευτυχισμένος στη δουλειά

Οι συμβουλές σταδιοδρομίας της Burns υποστηρίζονται από μια μελέτη 85 ετών από ερευνητές του Χάρβαρντ, η οποία διαπίστωσε ότι οι θετικές σχέσεις είναι αυτές που κρατούν τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε όλη τους τη ζωή.

Αυτό ισχύει και για τις δουλειές μας: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο δυστυχισμένες δουλειές τείνουν να είναι οι πιο μοναχικές και περιλαμβάνουν πιο ανεξάρτητη εργασία από τις διαπροσωπικές σχέσεις ή απαιτούν ολονύχτια βάρδιες, όπως η οδήγηση φορτηγού και η νυχτερινή ασφάλεια.

«Οι θετικές σχέσεις στην εργασία οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους, πιο υγιείς εργαζόμενους και λιγότερες μέρες όταν επιστρέφουμε στο σπίτι αναστατωμένοι», γράφουν δύο από τους ερευνητές, ο Robert Waldinger, MD και ο Marc Schulz, PhD, στο βιβλίο τους «The Good Life». «Επίσης, απλά, μας κάνουν πιο ευτυχισμένους».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το Ikigai: Οι 10 κανόνες των Γιαπωνέζων για μια ευτυχισμένη ζωή

Έξι μυστικά για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Αυτή η γυναίκα έζησε 122 χρόνια – Τα 3 μυστικά της μακροζωίας της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS