Κόσμος Τετάρτη 12/07/2023, 16:02
ΚΟΣΜΟΣ

Jamie Dimon: Δεν θα θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές – Δεν είμαι κατάλληλος

Jamie Dimon: Δεν θα θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές – Δεν είμαι κατάλληλος

Κάθε ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ απέκλεισε ο Jamie Dimon, ο «ισχυρός άνδρας» της JP Morgan.

Σε συνέντευξή του στον Economist, ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης ήταν κατηγορηματικός: «Ποτέ δεν πίστεψα πραγματικά ότι είμαι κατάλληλος. Αν πρόκειται να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να εξασκηθείς. Δεν λες απλώς “θα βάλω υποψηφιότητα”. Μπορεί να υπάρχουν κοινές δεξιότητες μεταξύ ενός διευθύνοντος συμβούλου όσον αφορά τη διοίκηση, τη διαχείριση, την ηγεσία, αλλά αντιμετωπίζεις ένα σωρό διαφορετικά ζητήματα».

Όπως επεσήμανε, με εξαίρεση τον Donald Trump, ο οποίος δεν είχε ποτέ στο παρελθόν αναλάβει αιρετό αξίωμα πριν κερδίσει την προεδρία, ένας υποψήφιος θα πρέπει μάλλον να έχει κάποια εμπειρία. «Απλά κοιτάξτε την ιστορία. Είναι σχεδόν αδύνατον», σχολίασε.

Οι φήμες για μια πιθανή υποψηφιότητα του 67χρονου Dimon άρχισαν τον Μάιο, όταν δήλωσε στο Bloomberg: «Αγαπώ τη χώρα μου και ίσως μια μέρα την υπηρετήσω με τη μία ή την άλλη ιδιότητα». Εν συνεχεία, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή του στη δυνητική υποψηφιότητα του Dimon.

Ωστόσο, όποιος και αν αναλάβει το αξίωμα το 2025, πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα. Ο ίδιος ανακάλεσε την πρόβλεψή του ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση έως τα μέσα του 2023, αλλά δήλωσε ότι ανησυχεί για την κατάσταση της οικονομίας. 

Εντούτοις, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να υπηρετήσει τη χώρα του, από κάποια άλλη κυβερνητική θέση. «Iσως μια μέρα [να προσφέρω τις υπηρεσίες μου] να είναι στα χαρτιά, όχι όμως άμεσα. Ξέρετε, αγαπώ την πατρίδα μου -για εμένα, η οικογένειά μου έρχεται πρώτη, όμως η πατρίδα μου είναι ακριβώς δίπλα και η JP Morgan επίσης».

Παράλληλα, ο Dimon εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα επανεκλογής του Trump. «Θα ανησυχούσα», δήλωσε όταν ρωτήθηκε τι θα σήμαινε μια νέα προεδρία Trump για την παγκόσμια σταθερότητα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ένας τραπεζίτης με ελληνικό αίμα να γίνει ο επόμενος πλανητάρχης;

Ο Τζέιμι Ντάιμον στην «Κ»: Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας

Τα μαθήματα που πήρε από τον Έλληνα παππού του ο ισχυρότερος άνδρας της Wall Street

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News