Κόσμος Τετάρτη 12/07/2023, 12:29
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Μίλαν Κούντερα

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων ο Γαλλο-τσέχος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, Μίλαν Κούντερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Μίλαν Κούντερα

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων ο Γαλλο-τσέχος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, Μίλαν Κούντερα, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο την κρατική τσεχική τηλεόραση.

Ενας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του ύστερου 20ου αιώνα, είναι ο δημιουργός, μεταξύ άλλων, των «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», «Το Αστείο», «Η Αγνοια», «Η Γιορτή της Ασημαντότητας».

Ο Κούντερα διακρίθηκε για το ύφος του που απεικόνιζε θέματα και χαρακτήρες που αιωρούνταν μεταξύ της πεζής πραγματικότητας της καθημερινής ζωής και του κόσμου των ιδεών.

Γεννήθηκε στην τσεχική πόλη Μπρνο την 1η Απριλίου 1929, αλλά μετανάστευσε στη Γαλλία το 1975 αφού εξοστρακίστηκε επειδή επέκρινε τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Γιος γνωστού μουσικολόγου και πιανίστα, σπούδασε και ο ίδιος μουσική, καθώς και κινηματογράφο και φιλοσοφία, στην Πράγα. Οι μουσικές επιρροές είναι εμφανείς στο έργο του, σημειώνουν οι αναλυτές. 

Παρότι τα πρώιμα ποιητικά του έργα ήταν φιλοκομμουνιστικά, τα μυθιστορήματά του αποφεύγουν την ιδεολογική ταύτιση. Ο ίδιος επανειλημμένως είχε δηλώσει πως είναι μυθιστοριογράφος, αντί ένας πολιτικά υποκινούμενος συγγραφέας. 

Το 1984, το μυθιστόρημά του «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» -που εκτυλίσσεται στην Τσεχοσλοβακία του 1968, κατά τη λεγόμενη «Άνοιξη της Πράγας»- αναδείχτηκε σε συγγραφικό θρίαμβο, κάνοντάς τον διάσημο σε όλο τον κόσμο. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News