Κόσμος Δευτέρα 10/07/2023, 22:55
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Πράσινο «φως» από τον Ερντογάν για τη Σουηδία

ΝΑΤΟ: Πράσινο «φως» από τον Ερντογάν για τη Σουηδία

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν– ύστερα από μαραθώνιες τριμερείς διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας – να προχωρήσει η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία από το τουρκικό κοινοβούλιο «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Δεν διευκρινίζεται πάντως στο κείμενο που υπεγράφη ανάμεσα στους τρεις το πότε θα συμβεί αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ.

Αυτό που επί της ουσίας συμφωνήθηκε μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού (security compact) μέσω του οποίου η Στοκχόλμη θα απαντά στις ανησυχίες ασφάλειας που εγείρει η Αγκυρα σχετικά με την τρομοκρατία (σ.σ. των Κούρδων μαχητών του PKK που έχουν διαφύγει στην σκανδιναβική χώρα), με τον Στόλτενμπεργκ να διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για κάτι νέο, αλλά επιβεβαίωση των όρων που τέθηκαν πέρυσι στο μνημόνιο που είχε υπογραφεί στη Σύνοδο της Μαδρίτης. «Αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα είναι καλό για τη Σουηδία, για την Τουρκία αλλά και για την ενίσχυση του ίδιου του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ.

 Ο Τούρκος πρόεδρος – λίγο πριν την αναχώρησή του για το Βίλνιους – έθεσε τελευταία στιγμή «εκβιαστικό όρο» λέγοντας πως «η Ε.Ε. κρατά στην πόρτα της την Άγκυρα επί 50 χρόνια. Ανοίξτε τον δρόμο για εμάς και θα ανοίξουμε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο ΝΑΤΟ με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να υπενθυμίζει λίγο πριν την τριμερή συνάντηση πως άλλοι ήταν οι όροι που είχαν συμφωνηθεί πέρυσι στη Σύνοδο της Μαδρίτης, που έχουν ήδη εκπληρωθεί από τη Στοκχόλμη και αφορούν «δικαιολογημένες» ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την τρομοκρατία.

Σε μια προσπάθεια να «πέσουν οι τόνοι», υποσχόμενος μάλιστα «εκ νέου ενεργοποίηση» των σχέσεων και της συνεργασίας της Ε.Ε με την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ συναντήθηκε ενδιάμεσα των τριμερών συνομιλιών με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ωστόσο, «φρένο» σε κάθε λογική «παζαριού» σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έσπευσε να πατήσει η Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας πως οι διαδικασίες διεύρυνσης της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ είναι «ξεχωριστές». 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News