Κόσμος Κυριακή 9/07/2023, 21:35
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Απαγόρευση των πυροτεχνημάτων- Φόβοι για νέα βίαια επεισόδια 

Γαλλία: Απαγόρευση των πυροτεχνημάτων- Φόβοι για νέα βίαια επεισόδια 

Η Γαλλία απαγόρευσε την πώληση, την κατοχή και τη μεταφορά πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της Ημέρας της Βαστίλης την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω φόβων για νέα επεισόδια.

Οι διαδηλωτές έχουν μαγνητοσκοπηθεί να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια του κύματος βίαιων επεισοδίων που κατέλαβε τη χώρα μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός 17χρονου εφήβου από έναν αστυνομικό στα τέλη Ιουνίου.

«Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σοβαρής δημόσιας αναταραχής κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 14ης Ιουλίου, απαγορεύεται η πώληση, η μεταφορά, η κατοχή και η χρήση ειδών πυροτεχνίας και πυροτεχνημάτων σε όλη τη Γαλλία μέχρι και τις 15 Ιουλίου», σύμφωνα με διάταγμα. 

Η Ημέρα της Βαστίλης, που είναι η εθνική ημέρα της Γαλλίας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα σε όλη τη χώρα.

Το διάταγμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ αμέσως, δεν ισχύει για επαγγελματίες ή περιοχές που διοργανώνουν εκθέσεις πυροτεχνημάτων λόγω της μέρας.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Elisabeth Borne, είχε υποσχεθεί «μαζικά μέτρα για την προστασία των Γάλλων» στις 13-14 Ιουλίου, τις οποίες περιέγραψε ως «ευαίσθητες μέρες» σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Στην ίδια συνέντευξη, η Borne επιβεβαίωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόστιμο στους γονείς ανηλίκων που εμπλέκονται σε επεισόδια.

Ανήλικοι ηλικίας 12 και 13 ετών συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Gerald Darmanin.

Ο Darmanin είπε στους δημοσιογράφους το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η μέση ηλικία χιλιάδων ανθρώπων που συνελήφθησαν από τη γαλλική αστυνομία ήταν 17 ετών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News