Κόσμος Κυριακή 9/07/2023, 19:25
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Εστιατόριο προκαλούσε τους πελάτες να φάνε 108 dumplings- Αντίδραση από τις αρχές

Κίνα: Εστιατόριο προκαλούσε τους πελάτες να φάνε 108 dumplings- Αντίδραση από τις αρχές

Ένα εστιατόριο στην Κίνα που προκαλούσε τους πελάτες του να φάνε περισσότερα από 100 γεμιστά ζυμαρικά (dumplings) σε αντάλλαγμα για ένα δωρεάν γεύμα, τράβηξε την προσοχή των αρχών, οι οποίες ερευνούν εάν έχει παραβιάσει τη νομοθεσία της χώρας κατά της σπατάλης τροφίμων.

Οι τοπικές αρχές στην πόλη Yibin στη νοτιοδυτική επαρχία Sichuan πήγαν στο εστιατόριο αφού άκουσαν για την «πρόσκληση του βασιλιά του μεγάλου στομάχου», ανέφερε αυτή την εβδομάδα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Cover.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόκληση περιελάβανε θαμώνες που διαγωνίζονταν για να φάνε 108 πικάντικα ζυμαρικά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να κερδίσουν ένα δωρεάν γεύμα και επιπλέον βραβεία. 

Για να κεντρίσει το ενδιαφέρον, το εστιατόριο είχε διαφημίσει την προσφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο κατάφερε να τραβήξει και το ενδιαφέρον της Κρατικής Διοίκησης για τον Κανονισμό της Αγοράς, η οποία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το εάν είχε παραβιάσει τη νομοθεσία σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.

Όπως μεταδίδει το CNN, πολλοί στη χώρα έχουν ακόμα αναμνήσεις από τον λιμό της δεκαετίας του 1950 και του 1960 που σκότωσε περίπου 45 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Το Cover είπε ότι το εστιατόριο, το οποίο δεν κατονόμασε, ήταν ένα από τα πολλά που ερευνήθηκαν από τις αρχές για παρόμοιους διαγωνισμούς.

Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping είχε στο παρελθόν αποκαλέσει τη σπατάλη τροφίμων «σοκαριστική και ανησυχητική» και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους είπε ότι οι γεωργικές προμήθειες ήταν σαν το θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας.

Ο νόμος κατά της σπατάλης φαγητού θεσπίστηκε το 2021, μετά από έντονες κυβερνητικές επικρίσεις σε διαδικτυακούς μπλόγκερ που μετέδιδαν ζωντανά την υπερφαγία για να προσελκύσουν θεατές. Πολλοί από τους λογαριασμούς τους στη συνέχεια ανεστάλησαν από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Σύμφωνα με το νόμο, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 10.000 γιουάν (1.400 δολάρια) εάν «παρακινήσουν ή παραπλανήσουν τους πελάτες να παραγγείλουν υπερβολικά για να προκαλέσουν προφανή σπατάλη».

Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς και οι διαδικτυακοί πάροχοι βίντεο και ήχου, αντιμετωπίζουν πρόστιμο δεκαπλάσιο αυτού του ποσού εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται στη «δημιουργία, δημοσίευση, προώθηση προγραμμάτων ή ηχητικών μηνυμάτων σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού». 

Ωστόσο ορισμένοι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου επέκριναν τις αρχές για υπερβολική αντίδραση.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News