Κόσμος Σάββατο 8/07/2023, 07:37
ΚΟΣΜΟΣ

Yellen: ΗΠΑ και Κίνα, πρέπει να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της απειλής της κλιματικής αλλαγής

Η Yellen δήλωσε ότι η προηγούμενη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κατέστησε δυνατές παγκόσμιες ανακαλύψεις όπως η συμφωνία του Παρισιού του 2015

Yellen: ΗΠΑ και Κίνα,  πρέπει να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της απειλής της κλιματικής αλλαγής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν την υπαρκτή απειλή της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen σε Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες για το κλίμα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Πεκίνο, η Yellen δήλωσε ότι η προηγούμενη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κατέστησε δυνατές παγκόσμιες ανακαλύψεις όπως η συμφωνία του Παρισιού του 2015, προσθέτοντας ότι και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να στηρίξουν τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς προσπαθούν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους.

«Η συνέχιση της συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας για τη χρηματοδότηση του κλίματος έχει καθοριστικό ρόλο», δήλωσε η Yellen σε ομιλία της σε μια στρογγυλή τράπεζα για το κλίμα στο Πεκίνο.

«Ως οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και ως οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε την κοινή ευθύνη -και την δυνατότητα- να δείξουμε το δρόμο», είπε.

Η Κίνα, η οποία κατατάσσεται από τα Ηνωμένα Έθνη στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχει από καιρό δηλώσει ότι είναι ευθύνη των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να πληρώσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως το Πεκίνο λέει ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε εθελοντική βάση στην αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Δεδομένης της κλίμακάς τους, η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις διεθνείς προσπάθειες αποτροπής των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η κ. Yellen δήλωσε ότι η χρηματοδότηση τέτοιων πρωτοβουλιών θα πρέπει να συντονίζεται αποτελεσματικά και αποδοτικά, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη του Πεκίνου προς τους υφιστάμενους πολυεθνικούς οργανισμούς για το κλίμα, όπως το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF) και τα Ταμεία Επενδύσεων για το Κλίμα, παράλληλα με την Ουάσινγκτον και άλλους, θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντίκτυπό τους.

Η Κίνα είναι ευπρόσδεκτη να συνεισφέρει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν γύρο δέσμευσης κεφαλαίων για το GCF τον Σεπτέμβριο, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Για την επανατροφοδότηση αυτού του ταμείου, ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το GCF είναι ένα ταμείο της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) που βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες με πρακτικές προσαρμογής και μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πέρυσι, η Κίνα ανέστειλε για λίγο τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το κλίμα, την ασφάλεια και άλλους τομείς, ως απάντηση σε μια επίσκεψη στην Ταϊβάν της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi.

Μιλώντας επίσης στο πλαίσιο της συνάντησης στρογγυλής τραπέζης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα Nicholas Burns δήλωσε ότι αναμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry. Ο Kerry δήλωσε ότι η Κίνα τον έχει προσκαλέσει να τον επισκεφθεί σύντομα.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά μετά την Ευρώπη για τα κονδύλια για το κλίμα, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, καθώς τα κεφάλαια στην Κίνα έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2021 σε 46,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Morningstar.

Όμως η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε πέρυσι ότι η Κίνα χρειάζεται έως και 17 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες επενδύσεις για πράσινες υποδομές και τεχνολογία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών για να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ιδιωτικές επενδύσεις.

«Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ολόκληρη την οικονομία προς το καθαρό μηδέν, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η Yellen, επαναλαμβάνοντας την έκκληση αυτή, προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι επενδύσεις που είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα να είναι «διαλειτουργικές» τόσο με το αμερικανικό όσο και με το κινεζικό οικονομικό σύστημα.

Η Yellen δήλωσε ότι ανυπομονεί να ακούσει τις συστάσεις των ομάδων εργασίας στις προσεχείς συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας εργασίας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμπροεδρεύουν.

Η εν λόγω ομάδα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έναν οδικό χάρτη για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, έχει διοργανώσει εργαστήρια για την τιμολόγηση του άνθρακα και τους μη τιμολογικούς μοχλούς πολιτικής, έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο χρηματοδότησης της μετάβασης και έχει διατυπώσει σειρά συστάσεων για τη χρηματοδότηση του κλίματος, είπε.

«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει η διμερής συνεργασία μας – και θα πρέπει να βασιστούμε σε αυτό στα πολυμερή φόρουμ», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Yellen: Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι μία κατάσταση όπου «ο νικητής τα παίρνει όλα»

Janet Yellen: Μικρότερος ο κίνδυνος ύφεσης – Χρειάζεται επιβράδυνση της κατανάλωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News