Οι 5 λόγοι που καθυστερούν τους εμβολιασμούς
Τους πέντε παράγοντες που προκαλούν καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμών εντόπισαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, καθώς προχωρούν σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους σχετικά με το πότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους έχουν μείνει πίσω οι εμβολιασμοί στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες είναι οι εξής:
1. Ανεπαρκής σχεδιασμός και συντονισμός ανάμεσα στο ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, τις πολιτείες και τις τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα να μειώνεται η προσφορά εμβολίων.
2. Η διακράτηση της δεύτερης δόσης έχει επιβραδύνει τη διανομή των εμβολίων σε χώρες όπως ο Καναδάς.
3. Ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ταχύτητα, καθώς οι ομάδες που έχουν προτεραιότητα είναι μικρές, συχνά δυσπρόσιτες και παρουσιάζουν χαμηλότερη των προβλέψεων ζήτηση.
4. Η υποεκμετάλλευση των καναλιών διανομής, μεταξύ των οποίων τα φαρμακεία στις ΗΠΑ, έχει περιορίσει την ταχύτητα των εμβολιασμών, ειδικά καθώς τα νοσοκομεία λειτουργούν ήδη στα όριά τους.
5. Οι πολύπλοκες διαδικασίες για αυτούς που εμβολιάζουν (όπως π.χ. στη Βρετανία) ή για αυτούς που εμβολιάζονται (π.χ. στη Γαλλία), επιδρούν αρνητικά στο ρυθμό των προγραμμάτων.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η έναρξη των προγραμμάτων αποδεικνύεται πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, αλλά με τους εμβολιασμούς να ανοίγουν το βήμα τους από την άνοιξη, η Goldman Sachs εκτιμά τώρα ότι οι ευπαθείς ομάδες στις ανεπτυγμένες χώρες θα λάβουν την πρώτη τους δόση προς τα τέλη του α΄ τριμήνου, με την πλειοψηφία του πληθυσμού να κάνει την πρώτη δόση έως τα μέσα του έτους.
Ο οίκος πιστεύει ότι το 50% του πληθυσμού θα έχει λάβει την πρώτη δόση έως το Μάιο στις ΗΠΑ (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων που μιλούσαν για Απρίλιο), έως τον Ιούνιο στον Καναδά (από το Μάιο), έως τον Ιούλιο στην Αυστραλία (από τον Ιούνιο) και έως τον Αύγουστο στην Ιαπωνία (από τον Ιούλιο).
Στη Βρετανία, το 50% του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα έχει λάβει την πρώτη δόση τον Απρίλιο (καθώς η χώρα ωφελείται από την απόφασή της να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση κατά τρεις μήνες), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αντίστοιχο ορόσημο αναμένεται να επιτευχθεί τον Ιούνιο, με τη βοήθεια των νέων συμφωνιών της Κομισιόν για την προμήθεια εμβολίων.
Πάντως, και ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν διαφορές. «Ενώ η πολιτική της Ε.Ε. για προσφορά με βάση τον πληθυσμό σήμαινε ότι οι χώρες θα κινούνταν μαζί στις πρώτες ημέρες των προγραμμάτων εμβολιασμού, η πραγματικότητα αποδεικνύεται κάπως ανομοιόμορφη», εξηγεί η Goldman. Η Γερμανία φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εξασφαλίσει πρόσθετες δόσεις από τις Pfizer-BioNTech και Moderna, ενώ η Γαλλία έχει χρησιμοποιήσει μόνο το 8% από τα διαθέσιμα εμβόλιά της.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι η Γερμανία θα έχει εμβολιάσει το 50% του πληθυσμού της με την πρώτη δόση έως το Μάιο, η Ιταλία και η Ισπανία έως τον Ιούνιο και η Γαλλία έως τον Ιούλιο.
Στην Ελλάδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει τη συλλογική ανοσία έως τον Ιούνιο, έχοντας εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.
Κ. Σαμ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News