Κόσμος Τετάρτη 28/06/2023, 19:35
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστήριο απορρίπτει αγωγή που υποστηρίζει ότι η Amazon πούλησε «κιτ αυτοκτονίας» σε εφήβους

ΗΠΑ: Δικαστήριο απορρίπτει αγωγή που υποστηρίζει ότι η Amazon πούλησε «κιτ αυτοκτονίας» σε εφήβους

Αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή κατά της Amazon από τους γονείς δύο εφήβων οι οποίοι αυτοκτόνησαν καταναλώνοντας νιτρώδες νάτριο το οποίο αγόρασαν στην πλατφόρμα του διαδικτυακού λιανοπωλητή.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ James Robart στο Σιάτλ απέρριψε την Τρίτη τους ισχυρισμούς των γονέων του Ethan McCarthy και της Kristine Jónsson ότι η Amazon ευθύνεται για αμέλεια και παραβίαση των νόμων περί ευθύνης προϊόντων της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Οι γονείς ζητούσαν απροσδιόριστη αποζημίωση από την Amazon επειδή άφησε έναν εξωτερικό πωλητή να πουλάει νιτρώδες νάτριο καθαρότητας 99,6%, το οποίο χαρακτήρισαν «κιτ αυτοκτονίας», στα παιδιά τους, λέγοντας ότι ήταν γνωστό ότι η χημική ουσία πιθανότατα θα χρησιμοποιούνταν για αυτοκτονία.

Η αστυνομία βρήκε την Jónsson, 16 ετών, από το Hilliard του Οχάιο, νεκρή στο αυτοκίνητο της μητέρας της τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ ο McCarthy, 17 ετών, από το Milton της Δυτικής Βιρτζίνια, πέθανε στο κρεβάτι του τον επόμενο Ιανουάριο.

Σε μια απόφαση 34 σελίδων, ο Robart δήλωσε ότι η ετικέτα του προϊόντος για το νιτρώδες νάτριο προσδιόριζε τους κινδύνους από τη χρήση της χημικής ουσίας, η οποία χρησιμοποιείται μερικές φορές σε αλλαντικά.

Είπε ότι η Amazon δεν είχε υποχρέωση να παράσχει πρόσθετες προειδοποιήσεις, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση δεν θα είχαν αποτρέψει τους θανάτους, και ότι η νομοθεσία της Ουάσινγκτον υπερισχύει των αξιώσεων για αμέλεια.

«Η μοίρα της Kristine και του Ethan ήταν αναμφισβήτητα τραγική, αλλά το δικαστήριο μπορεί μόνο να συμπεράνει ότι γνώριζαν τους κινδύνους σωματικής βλάβης και θανάτου που συνδέονται με την κατάποση νιτρώδους νατρίου», έγραψε ο Robart.

Η Carrie Goldberg, δικηγόρος των γονέων, σε δήλωσή της την Τετάρτη είπε ότι η απόφαση αποτελεί οπισθοδρόμηση, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί το τέλος των προσπαθειών για την υπόθεση

«Δεν υπάρχουν οικιακές χρήσεις για το νιτρώδες νάτριο και κανένας καταναλωτής, πόσο μάλλον τα παιδιά, δεν θα μπορούσε εύλογα να γνωρίζει πόσο θανατηφόρο είναι», δήλωσε η ίδια. «Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι παράνομο να βοηθάς στην αυτοκτονία και αυτό ακριβώς έκανε η Amazon», πρόσθεσε.

Η Amazon, που εδρεύει στο Σιάτλ, δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News