Κόσμος Κυριακή 25/06/2023, 08:02
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Ο Πούτιν πρέπει τώρα να διαχειριστεί τα επακόλουθα της πιο σοβαρής αμφισβήτησης της εξουσίας του από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2000.

Ρωσία: Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Μέσα σε αξιοσημείωτη μιάμιση μέρα η Ρωσία ήρθε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ένοπλης εξέγερσης, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να  υπόσχεται να τιμωρήσει τους μαχητές της Wagner που προέλαυναν προς τη Ρωσία και κατελάμβαναν πόλεις καθ’ οδόν. Ακολούθησε μια ξαφνική συμφωνία με τη Λευκορωσία που φάνηκε να αποσοβεί την κρίση τόσο γρήγορα όσο αυτή πυροδοτήθηκε.

Αλλά πολλά παραμένουν αβέβαια, με τους ειδικούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι η σπάνια αυτή εξέγερση δεν είναι εύκολο να «σβηστεί» τόσο γρήγορα χωρίς συνέπειες.

Ο Πούτιν πρέπει τώρα να διαχειριστεί τα επακόλουθα της πιο σοβαρής αμφισβήτησης της εξουσίας του από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2000. Τα γεγονότα των τελευταίων ωρών παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα όλος ο κόσμος, ενώ προκάλεσαν πανηγυρισμούς στην Ουκρανία.

Το αφεντικό της Wagner, ο Γεβγένι Πριγκόζιν, θα μεταφερθεί στη Λευκορωσία, χωρίς να έχει πάθει κάτι, αλλά σίγουρα αποτελεί πλέον στόχο περισσότερο όπως ποτέ άλλοτε.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, συμφωνήθηκε το Σάββατο να φύγει από τη Ρωσία για τη γειτονική Λευκορωσία, μετά την παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η συμφωνία προβλέπει την απόσυρση των στρατευμάτων του Prigozhin από την πορεία τους προς την πρωτεύουσα, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου το Σάββατο.

Οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του θα αποσυρθούν, δήλωσε ο ίδιος. Οι μαχητές του Wagner δεν θα αντιμετωπίσουν καμία νομική δίωξη για τη συμμετοχή τους στην εξέγερση και αντ’ αυτού θα υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας – μια κίνηση που ο Πριγκόζιν είχε προηγουμένως απορρίψει ως προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η παραστρατιωτική του δύναμη.

Τα στρατεύματα της Wagner είχαν προηγουμένως ισχυριστεί ότι είχαν καταλάβει βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε δύο ρωσικές πόλεις. Bίντεο που πιστοποιήθηκαν και εντοπίστηκαν από το CNN έδειχναν τον Πριγκόζιν και τις δυνάμεις του να αποσύρονται από μία από αυτές τις πόλεις, το Ροστόφ.

Τι θα γίνει με τον Πριγκόζιν και τη Wagner

Πολλά παραμένουν ασαφή, όπως το τι θα συμβεί με το ρόλο του Πριγκόζιν στη Wagner και του πολέμου στην Ουκρανία, και αν όλοι οι μαχητές του θα προσληφθούν στον ρωσικό στρατό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε το Σάββατο ότι «δεν μπορεί να απαντήσει» ποια θέση θα πάρει ο Πριγκόζιν στη Λευκορωσία. Ο ίδιος ο Πριγκόζιν έχει δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία του να σταματήσει την προέλαση προς τη Μόσχα.

Η ομάδα Wagner είναι «ένας ανεξάρτητος λόχος μάχης» με διαφορετικούς όρους από τον ρωσικό στρατό, δήλωσε το Σάββατο ο συνταξιούχος ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Mike Lyons. Για παράδειγμα, οι μαχητές της Wagner τρέφονται καλύτερα από τον στρατό – που σημαίνει ότι μια πλήρης αφομοίωση θα ήταν δύσκολη.

«Ίσως κάποιοι να αποσχιστούν», πρόσθεσε. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιστοί στον Πριγκόζιν, όχι στη χώρα, όχι στην αποστολή. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί αυτή τη στιγμή».

Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ούτε και για τον επικεφαλής της Wagner, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Ο Πούτιν δεν συγχωρεί τους προδότες. Ακόμα και αν ο Πούτιν πει, “Πριγκόζιν, πήγαινε στη Λευκορωσία”, εξακολουθεί να είναι προδότης και νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα το συγχωρήσει ποτέ αυτό”, δήλωσε η Τζιλ Ντόχερτι, πρώην επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μόσχα και επί μακρόν ειδικός στις ρωσικές υποθέσεις.

Είναι πιθανό να δούμε τον Πριγκόζιν «να σκοτώνεται στη Λευκορωσία», πρόσθεσε – αλλά είναι ένα δύσκολο δίλημμα για τη Μόσχα, διότι όσο ο Πριγκόζιν «έχει κάποιου είδους υποστήριξη, αποτελεί απειλή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται».

Αποδυναμωμένος ο Πούτιν

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει τώρα επίσης πραγματικά προβλήματα. Πολλοί ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι παρότι ο Ρώσος πρόεδρος επικράτησε στην αντιπαράθεση, τώρα φαίνεται αδύναμος – όχι μόνο στον κόσμο και τους εχθρούς του, αλλά και στον ίδιο του το λαό και τον στρατό του. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο εάν υπάρχουν σκεπτικιστές ή αντίπαλοι εντός της Μόσχας που βλέπουν μια ευκαιρία να υπονομεύσουν τη θέση του Πούτιν.

«Αν ήμουν στη θέση του Πούτιν, θα ανησυχούσα για αυτούς τους ανθρώπους στους δρόμους του Ροστόφ που ζητωκραυγάζουν τους ανθρώπους του Βάγκνερ καθώς φεύγουν», δήλωσε ο Ντόχερτι.

Ένα βίντεο, το οποίο εντοπίστηκε και επαληθεύτηκε από το CNN, δείχνει πλήθος κόσμου να ζητωκραυγάζει καθώς το όχημα του Prigozhin αναχωρούσε από το Ροστόφ. Το όχημα σταμάτησε όταν ένα άτομο πλησίασε και έσφιξε το χέρι του Πριγκόζιν.

«Γιατί οι μέσοι Ρώσοι στο δρόμο επευφημούν ανθρώπους που μόλις προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα;», δήλωσε ο Ντόχερτι. «Αυτό σημαίνει ότι ίσως τους υποστηρίζουν ή τους συμπαθούν. Ό,τι κι αν ισχύει, πρόκειται για πραγματικά άσχημα νέα για τον Πούτιν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Τα πρώτα συμπεράσματα έπειτα από ένα χαοτικό 24ωρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News