Κόσμος Σάββατο 24/06/2023, 23:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τα πρώτα συμπεράσματα έπειτα από ένα χαοτικό 24ωρο

Ρωσία: Τα πρώτα συμπεράσματα έπειτα από ένα χαοτικό 24ωρο

Ήταν ένα χαοτικό 24ωρο στη Ρωσία. Η προέλαση των δυνάμεων της Wagner προς τη Μόσχα, με αίτημα να αλλάξει η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αντιστράφηκε ξαφνικά, λίγο πριν οι μισθοφόροι φτάσουν στην πρωτεύουσα. Και μπορεί η συμφωνία την οποία διαπραγματεύτηκε ο Λουκασένκο να οδήγησε στην αποκλιμάκωση της κρίσης, όμως σύμφωνα με μία πρώτη ανάλυση του Bloomberg, όσα προηγήθηκαν γεννούν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και αφήνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν πιο αδύναμο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επανεκλογή του, το 2024.

Το χρονικό

Μια ομάδα μισθοφόρων υπό την ηγεσία ενός άλλοτε συμμάχου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν οδήγησε τις δυνάμεις της προς τη Μόσχα, απαιτώντας την απομάκρυνση των ανώτατων στρατιωτικών διοικητών της χώρας, για να γυρίσει πίσω απότομα, λίγο από την πρωτεύουσα.

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν έχει μακρά ιστορία με τον Πούτιν. Πρώην κατάδικος, είναι γνωστός ως ο «σεφ του Πούτιν» για τις συμβάσεις catering που είχε με το Κρεμλίνο, ενώ διευθύνει μια επιχείρηση μισθοφόρων σε διάφορες χώρες, κατόπιν εντολής του Ρώσου ηγέτη.

Ρωσία: Τα πρώτα συμπεράσματα έπειτα από ένα χαοτικό 24ωρο-1

Όμως τους τελευταίους μήνες,  έχει επικρίνει δημόσια τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Η διαφωνία του δεν έγκειται, βέβαια, στον ίδιο τον πόλεμο, αλλά στο γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός, με φτωχούς πόρους και κακή οργάνωση, δεν καταφέρνει να αποδώσει στη μάχη. Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοικτά τα κορυφαία στρατιωτικά στελέχη της Ρωσίας και ιδιαίτερα τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος είναι σύμμαχος του Πούτιν.

Τα πράγματα κλιμακώθηκαν με δραματικό τρόπο μέσα σε μια νύχτα, με τον Πριγκόζιν να προελαύνει με τους άνδρες του από τον νότο προς τη Μόσχα, συναντώντας μικρή αντίσταση. Στην πρωτεύουσα είχαν στηθεί οδοφράγματα, ο στρατός βγήκε στους δρόμους και ο κόσμος έλαβε εντολή να μείνει σπίτι.

Και όμως, λίγες ώρες φτάσει στην πρωτεύουσα, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι γυρίζει πίσω.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για κανονική οπισθοχώρηση ή μια προσωρινή κίνηση. Δεν είναι επίσης σαφές πού αφήνει αυτή η εξέλιξη τόσο τον Πριγκόζιν όσο και τον Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν αμφισβήτησε άμεσα τον Πούτιν με τους ισχυρισμούς του και είναι απίθανο να σταματήσει τις πιέσεις του για στρατιωτική αλλαγή. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα όσα εκτυλίχθηκαν δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και να αφήσουν τον Πούτιν αποδυναμωμένο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Αποκλιμάκωση στη Ρωσία: Γυρίζουν πίσω οι δυνάμεις της Wagner

Ο κερδισμένος από το χάος στη Ρωσία: «Καλή μέρα για την Ουκρανία»

Τι είναι η Wagner και τι πραγματικά συμβαίνει με τον Πούτιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News