Κόσμος Σάββατο 24/06/2023, 22:36
ΚΟΣΜΟΣ

Ο κερδισμένος από το χάος στη Ρωσία: «Καλή μέρα για την Ουκρανία»

Ο κερδισμένος από το χάος στη Ρωσία: «Καλή μέρα για την Ουκρανία»

Μπορεί η συμφωνία την οποία διαπραγματεύτηκε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο να οδήγησε στην οπισθοχώρηση των δυνάμεων της Wagner από τη Μόσχα και την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Ρωσία, όμως ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της κρίσης, ένα είναι πλέον βέβαιο: Το χάος αυτό ωφελεί την Ουκρανία.

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, τρεις εβδομάδες μετά την ουκρανική αντεπίθεση.

Όπως είπε στο Bloomberg ο συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, το Κίεβο δεν βιάζεται να απαντήσει στρατιωτικά.  Ωστόσο, η διαμάχη με τη Wagner είναι ξεκάθαρη απόδειξη της αποσύνθεσης εντός του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας και είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει την προσοχή από την πολεμική προσπάθεια του προέδρου Πούτιν, πρόσθεσε.

«Αυτή είναι μια πολύ καλή μέρα για την Ουκρανία, λόγω των εσωτερικών διαδικασιών που θα ξεκινήσουν στη Ρωσία», είπε ο Ποντολιάκ. «Αυτά θα οδηγήσουν σίγουρα στην επιτάχυνση του τέλους του πολέμου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρία συμπεράσματα είναι ήδη ξεκάθαρα: Η ρωσική ελίτ είναι διχασμένη, ο Πούτιν έχει χάσει την αύρα του αλάθητου και μια εσωτερική στρατιωτική σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Ρωσίας.

«Σήμερα ο κόσμος μπορεί να δει ότι οι αφέντες της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Και αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Απλά πλήρες χάος. Απουσία οποιασδήποτε προβλεψιμότητας», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα του. Και απευθυνόμενος στον Πούτιν στα ρωσικά, είπε: «Όσο περισσότερο παραμένουν τα στρατεύματά σας στη ουκρανική γη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καταστροφή που θα φέρουν στη Ρωσία».

Στα social media εμφανίστηκαν  memes που δείχνουν Ουκρανούς να τρώνε ποπ κορν, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ρωσία.

Πριν από την εξέγερση της Wagner, ο Πριγκόζιν είχε χαρακτηρίσει ψεύτικους τους ισχυρισμούς του Πούτιν για το πώς ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ είχε ισχυριστεί ότι η Ρωσία κρύβει το πραγματικό μέγεθος των απωλειών της.

Οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το CNN, η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκε την αναταραχή στη Μόσχα  για να εξαπολύσει ταυτόχρονες αντεπιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, «υπάρχει πρόοδος προς όλες τις κατευθύνσεις».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αποκλιμάκωση στη Ρωσία: Γυρίζουν πίσω οι δυνάμεις της Wagner

Οι κρίσιμες 24 ώρες για την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

Τι είναι η Wagner και τι πραγματικά συμβαίνει με τον Πούτιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News