Κόσμος Σάββατο 24/06/2023, 20:27
ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλιμάκωση στη Ρωσία: Γυρίζουν πίσω οι δυνάμεις της Wagner

Αποκλιμάκωση στη Ρωσία: Γυρίζουν πίσω οι δυνάμεις της Wagner

(upd) Εντολή στις δυνάμεις της Wagner που κινούνταν προς τη Μόσχα να γυρίσουν πίσω έδωσε ο Γεβγένι Πριγκόζιν, αφότου η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο πέτυχε συμφωνία με  τον επικεφαλής των μισθοφόρων για αποκλιμάκωση.

Σε νέο ηχητικό του μήνυμα, ο Πριγκόζιν υποστήριξε ότι γυρίζει τις δυνάμεις του πίσω. «Γυρίζουμε τις δυνάμεις μας και επιστρέφουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση προς τα στρατόπεδά μας, σύμφωνα με το σχέδιο», είπε σε ένα μήνυμα στο Telegram.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Λουκασένκο και του Πριγκόζιν να σταματήσει η πορεία των δυνάμεων της Wagner  προς τη Μόσχα.

 «Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι αρχηγοί των κρατών συμφώνησαν σε κοινές δράσεις».

«Σε συνέχεια των συμφωνιών, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, έχοντας επιπλέον ενημερωθεί για την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών και σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν. Ο Γιεβγένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση ενόπλων της εταιρείας Wagner στο έδαφος της Ρωσίας και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι κρίσιμες 24 ώρες για την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

Τι είναι η Wagner και τι πραγματικά συμβαίνει με τον Πούτιν

Η Wagner κατευθύνεται προς τη Μόσχα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News