Κόσμος Σάββατο 24/06/2023, 20:13
ΚΟΣΜΟΣ

Οι κρίσιμες 24 ώρες για την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

Οι κρίσιμες 24 ώρες για την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

Όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες είναι κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, και ειδικά δημόσια, διαπιστώνει το CNN. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ο Ρώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή απειλή στα 23 χρόνια της εξουσίας του.

«Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις το προσωπείο του απόλυτου ελέγχου που διατήρησε όλο αυτό το διάστημα να καταρρέει εν μία νυκτί», τονίζει το CNN.

Όσα εκτυλίσσονται σήμερα ήταν αναπόφευκτα αλλά και αδύνατα. Αναπόφευκτα, καθώς η κακή διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία σήμαινε ότι μόνο ένα σύστημα τόσο απρόσβλητο στην κριτική όσο το Κρεμλίνο θα μπορούσε να επιβιώσει από μια τόσο άσχημη εξέλιξη. Αλλά και αδύνατα, καθώς κατά κανόνα, οι επικριτές του Πούτιν απλώς εξαφανίζονται ή πέφτουν από τα παράθυρα ή δηλητηριάζονται.

Όμως τώρα, ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο η αδελφοκτονία είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει την ελίτ της Μόσχας από την κατάρρευση.

Σύμφωνα με το CNN, είναι πιθανό οι μονάδες της Wagner να προγραμμάτιζαν κάποιες από τις εξελίξεις αυτές εδώ και λίγο καιρό. Η αφορμή για αυτή την εξέγερση -μια αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο της Wagner, την οποία αρνείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας– παρουσιάστηκε λίγες ώρες αφότου ο ίδιος ο Γεβγένι Πριγκόζιν είχε αναλύσει το σκεπτικό πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είχε πει ότι η Ρωσία δεν απειλούνταν από το ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι δεν διώκονταν. Είχε επιμείνει, ωστόσο, ότι οι ισχυροί της Ρωσίας και όχι ο ίδιος ο Πούτιν βρίσκονταν πίσω από το σχέδιο εισβολής.

Μετά από αυτά, οι δυνάμεις της Wagner συγκεντρώθηκαν πολύ γρήγορα και κινήθηκαν άμεσα στο Ροστόφ. Σύμφωνα με το CNN, αυτό είναι δύσκολο να γίνει αυθόρμητα σε ένα απόγευμα.

Η ανάλυση του αμερικανικού δικτύου πιθανολογεί ότι ο Πριγκόζιν ονειρευόταν ότι θα μπορούσε να ωθήσει τον Πούτιν σε μια αλλαγή στην κορυφή του υπουργείου Άμυνας, που δέχεται τις δημόσιες επικρίσεις του επικεφαλής της Wagner  εδώ και μήνες.

Αλλά το διάγγελμα του Πούτιν το πρωί του Σαββάτου έχει αποκλείσει αυτή την προοπτική. Σύμφωνα με το CNN, η ρωσική ελίτ βρίσκεται τώρα μπροστά σε μία υπαρξιακή επιλογή: Ανάμεσα στο καθεστώτος του προέδρου που παραπαίει και στον σκοτεινό μισθοφόρο που αυτό δημιούργησε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά του.

Αλλά και για τον ρωσικό στρατό, είναι μία στιγμή της αλήθειας. Πριν από μερικά χρόνια, εάν ο Πριγκόζιν τολμούσε να κατακρίνει το καθεστώς, οι ειδικές δυνάμεις θα τον απομάκρυναν. Αλλά τώρα, τον αφήνουν να προελαύνει ελεύθερα προς τη Μόσχα, είτε γιατί είναι αποδεκατισμένες από τον πόλεμο είτε γιατί δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τους ένοπλους και έμπειρους συντρόφους τους της Wagner.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα φαίνεται αποδυναμωμένη, τονίζει το CNN, θυμίζοντας την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο τον Μάιο, που έδειξε πόσο αδύναμη υπήρξε η άμυνα της πρωτεύουσας.

Αυτή που πιθανότατα πανηγυρίζει την εξέγερση μέσα στις τάξεις της Ρωσίας είναι η Ουκρανία, αφού η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει την πορεία του πολέμου προς όφελος του Κιέβου.

Αλλά όπως σημειώνει το CNN, οι εξεγέρσεις στη Ρωσία σπάνια τελειώνουν με τα αποτελέσματα που προσπάθησαν να επιτύχουν.

Ο Πριγκόζιν μπορεί να μην κερδίσει και τα θεμέλια του ελέγχου του Κρεμλίνου μπορεί να μην καταρρεύσουν. Αλλά ένας αποδυναμωμένος Πούτιν μπορεί να κάνει παράλογα πράγματα για να αποδείξει τη δύναμή του.

Όπως σημειώνει η ανάλυση, μπορεί να αποδειχθεί ανίκανος να δεχτεί τη λογική της ήττας στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες. Μπορεί να αγνοεί το βάθος της δυσαρέσκειας μεταξύ των δικών του ενόπλων δυνάμεων και να μην έχει τον πλήρη έλεγχο στις ενέργειές τους.

Αυτά που μπορεί να πάνε στραβά είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να πάνε σωστά. Αλλά, όπως  καταλήγει το CNN, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι το καθεστώς του Πούτιν θα επιστρέψει ποτέ στα προηγούμενα επίπεδα ελέγχου. Και είναι αναπόφευκτο να υπάρξει περαιτέρω αναταραχή και αλλαγή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η Wagner και τι πραγματικά συμβαίνει με τον Πούτιν

Η Wagner κατευθύνεται προς τη Μόσχα

Δραματικές ώρες στη Ρωσία: Υπόσχεση Πούτιν να τιμωρήσει την Wagner

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News