Σύνοδος κορυφής Παρισιού: «Οδικός χάρτης» για πραγματική αλλαγή
Η σύνοδος κορυφής στο Παρίσι για τη συζήτηση της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σημείωσε μερικές αξιοσημείωτες νίκες που θα πρέπει να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δράση πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα αργότερα αυτό το έτος, αν και ορισμένοι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν απογοητευμένοι ως προς την πρόοδο για την αντιμετώπιση του χρέους των φτωχότερων κρατών.
Στη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης συμμετείχαν περίπου 40 ηγέτες, πολλοί από τον Παγκόσμιο Νότο, για να συζητήσουν τις αλλαγές σε πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ενόψει της κλιματικής αλλαγής και άλλων αναπτυξιακών προκλήσεων.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα βασικά αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών, μέσω της «Πρωτοβουλίας Bridgetown» με επικεφαλής την ηγέτη των Μπαρμπάντος.
«Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη για πραγματική αλλαγή. Αυτό που προέκυψε εδώ είναι μια πραγματική… κατανόηση της κλίμακας και του ρυθμού αυτού που απαιτείται», ανέφερε εκπρόσωπός του.
Στα βασικά σημεία συζήτησης ήταν η επιβεβαίωση ότι ο πλουσιότερος κόσμος πιθανότατα θα επιτύχει έναν στόχο να παρέχει 100 δισ. δολάρια ετησίως σε χρηματοδότηση για το κλίμα σε φτωχότερες χώρες, μια καθυστερημένη συμφωνία για το χρέος για τη Ζάμπια και ένα πακέτο για την ενίσχυση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Σενεγάλης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι οργανισμοί γνωστοποίησαν επίσης ότι θα αρχίσουν να προσθέτουν ρήτρες στους όρους δανεισμού που επιτρέπουν στα ευάλωτα κράτη να αναστείλουν την αποπληρωμή του χρέους όταν προκύψει μία φυσική καταστροφή.
Ωστόσο, ήταν η διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος από τους παρευρισκόμενους και οι κάποιες μικρές αλλαγές στον τόνο των συζητήσεων στο παρασκήνιο που έδωσαν ελπίδα στις αναδυόμενες χώρες ότι έρχεται ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, το ανακοινωθέν αναγνώρισε την πιθανή ανάγκη για τις πλουσιότερες χώρες να παρέχουν νέα χρήματα σε πολυμερείς αναπτυξιακούς θεσμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό ήρθε παράλληλα με ένα σχέδιο να αξιοποιήσουν περισσότερα από τα τρέχοντα στοιχεία ενεργητικού τους, ύψους 200 δισ. δολαρίων σε 10 χρόνια.
Επίσης, έγινε αναφορά στην εξεύρεση «νέων οδών για διεθνή φορολογία», καθώς και σε άλλα αιτήματα της Πρωτοβουλίας Bridgetown, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς εγγυήσεων συναλλάγματος στους επενδυτές.
Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής δεν ήταν χωρίς τους επικριτές της.
«Δυστυχώς, η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού δεν παρείχε καμία απολύτως πρωτοβουλία για την εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την επιβίωση του πλανήτη μας», είπε η Teresa Anderson της ActionAid International, επισημαίνοντας ότι οι νέες δεσμεύσεις χρηματοδότησης αφορούν δάνεια ή προσωρινή ελάφρυνση χρέους αντί για επιχορηγήσεις. .
Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται σε πιο παραδοσιακά γεγονότα που θα πραγματοποιηθού προς το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια συνάντηση του G20 τον Σεπτέμβριο και των συνομιλιών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι.
Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής, η οποία διεξήχθη σε ένα πλαίσιο κριτικής ότι ο κόσμος κινείται πολύ αργά για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, ήταν μια επιτυχία καθώς παρέδωσε έναν οδικό χάρτη που απαιτούσε συγκεκριμένες ενέργειες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως είπαν ορισμένοι παρατηρητές.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Στη σύνοδο κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο ο Θ. Πελαγίδης
Γέλεν: Στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για το παγκόσμιο χρέος και το κλίμα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News