Κόσμος Κυριακή 18/06/2023, 13:10
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο Blinken ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Πεκίνο

Κίνα: Ο Blinken ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Πεκίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ξεκίνησε σήμερα τις συναντήσεις του στο Πεκίνο, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα από τον Οκτώβριο του 2018, εν μέσω χαμηλών προοπτικών για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στον μακρύ κατάλογο των διαφορών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, καθώς αυτή την εποχή οι σχέσεις των δύο χωρών είναι αρκετά τεταμένες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα τον Φεβρουάριο στη σκιά της κρίσης που πυροδότησε η κατάρριψη ενός κινεζικού μπαλονιού που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «κατασκοπευτικό» ενώ το Πεκίνο υποστήριξε ότι «εξυπηρετούσε επιστημονικούς σκοπούς».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Qin Gang υποδέχθηκε τον Blinken και την ομάδα του στην πόρτα μιας έπαυλης στο συγκρότημα του Κρατικού Ξενώνα Ντιαογιουτάι του Πεκίνου, αντί μέσα στο κτίριο όπως συνηθίζεται.

Οι δύο άνδρες είχαν μια σύντομη συνομιλία καθώς περπατούσαν με τον Τσιν να ρωτάει τον Blinken στα αγγλικά για το μακρύ ταξίδι του από την Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια αντάλλαξαν χειραψία μπροστά από την κινεζική και την αμερικανική σημαία.

Πηγαίνοντας προς την αίθουσα της συνάντησης, ούτε ο Blinken ούτε ο Qin έκαναν δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους των οποίων επετράπη για λίγο η είσοδος στο κτίριο.

Ο Κινέζος βοηθός υπουργός Εξωτερικών Hua Chunying, που συμμετέχει στη συνάντηση, έγραψε στο Twitter πάνω από την εικόνα του Qin και του Blinken που ανταλλάσσουν χειραψίες: «Ελπίζουμε πως αυτή η συνάντηση μπορεί να βοηθήσει να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κϊνας-ΗΠΑ πίσω σε αυτό που οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στο Μπαλί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχαν την πρώτη πολυαναμενόμενη συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών τον Νοέμβριο στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, εμπλεκόμενοι σε δύσκολες συνομιλίες για την Ταϊβάν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά υποσχόμενοι παράλληλα πιο συχνές συναντήσεις.

Σήμερα ο Blinken αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, ενώ ενδέχεται να συναντήσει επίσης τον Xi, επιδιώκοντας να εγκαθιδρύσει ανοικτούς και διαρκείς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Υπάρχει η προσδοκία ότι το ταξίδι του Blinken θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων ίσως επισκέψεων της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen και της υπουργού Εμπορίου Gina Raimondo στην Κίνα. Θα μπορούσε επίσης να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές συναντήσεις των προέδρων Xi και Biden στο περιθώριο πολυμερών συνόδων κορυφής αργότερα φέτος.

Μιλώντας με δημοσιογράφους την Κυριακή για το περιστατικό με το αερόστατο τον Φεβρουάριο, ο Biden είπε ότι δεν πιστεύει ότι η κινεζική ηγεσία γνωρίζει πολλά για το πού βρισκόταν το αερόστατο ή τι έκανε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να συναντήσει σύντομα τον Xi.

«Ελπίζω ότι, κατά τους επόμενους μήνες, θα συναντηθώ ξανά με τον Xi και θα μιλήσουμε για τις θεμιτές διαφορές που έχουμε, αλλά και για το πώς υπάρχουν τομείς που μπορούμε να τα βρούμε», δήλωσε ο Biden.

Ο Biden και ο Xi  είχαν τις πολυαναμενόμενες πρώτες προσωπικές συνομιλίες τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών τον Νοέμβριο στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, όπου διεξήγαγαν συνομιλίες για την Ταϊβάν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά υποσχέθηκαν επίσης συχνότερη επικοινωνία.

Ενώ η συνάντηση αυτή μείωσε για λίγο τον φόβο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, η πτήση του κινεζικού αερόστατου πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγους μήνες αργότερα κλιμάκωσε την ένταση και έκτοτε η επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο είναι σπάνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News