Κόσμος Κυριακή 18/06/2023, 07:50
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Blinken στην Κίνα: Στόχος η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών

Επίσκεψη Blinken στην Κίνα: Στόχος η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken έφθασε στο Πεκίνο το πρωί της Κυριακής σε μία δύσκολη διπλωματική αποστολή, καθώς η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να σταθεροποιήσει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, του οποίου η προηγούμενη προσπάθεια να επισκεφθεί την Κίνα τον Φεβρουάριο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι ένα φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο επέπλεε πάνω από το αμερικανικό έδαφος, θα έχει σειρά συναντήσεων με ανώτερους αξιωματούχους κατά τις δύο ημέρες που θα βρίσκεται στο έδαφος.

Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Qin Gang με την ταξιδιωτική του αντιπροσωπεία, θα ακολουθήσει μια μικρότερη συνάντηση και στη συνέχεια ένα δείπνο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στο Τόκιο καθ’ οδόν προς την Κίνα. Ο Blinken ενδέχεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping και να κάνει δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει. 

Ο πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού του Blinken θα είναι να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας σε ανώτερο επίπεδο με τους Κινέζους ομολόγους του, μεταξύ άλλων ανάμεσα στις αμερικανικές και κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να διαχειριστεί τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον, ο Blinken δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κύριοι στόχοι του είναι να οικοδομήσει εξουσιοδοτημένα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, να εκφράσει ειλικρινά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις κινεζικές πολιτικές και να πιέσει για συνεργασία σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η μακροοικονομική σταθερότητα.

«Δεν πηγαίνουμε στο Πεκίνο με την πρόθεση να έχουμε κάποιου είδους σημαντική αλλαγή ή μεταστροφή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι ο Daniel Kritenbrink, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού. «Ερχόμαστε στο Πεκίνο με μια ρεαλιστική, γεμάτη αυτοπεποίθηση προσέγγιση και με την ειλικρινή επιθυμία να διαχειριστούμε τον ανταγωνισμό μας με τον πιο υπεύθυνο τρόπο».

Η επίσκεψη του Blinken εντάσσεται σε μια ανανεωμένη προσπάθεια υψηλού επιπέδου για αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που σταδιακά έχει αποκτήσει δυναμική μετά το περιστατικό με το μπαλόνι που εκτροχίασε την προσπάθεια του Biden και του Xi -οι οποίοι συναντήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους στο Μπαλί της Ινδονησίας- να καθιερώσουν μια πιο σταθερή πορεία για τις διμερείς σχέσεις. Ο Biden δήλωσε το Σάββατο ότι «ελπίζει ότι τους επόμενους μήνες θα συναντήσει ξανά τον Xi».

Ορισμένες από τις συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί δημοσίως, όπως όταν ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao επισκέφθηκε τις ΗΠΑ. Αλλά άλλες συναντήσεις έχουν γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια χαμηλών τόνων συνάντηση στη Βιέννη, ενώ ο Διευθυντής της CIA Bill Burns πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα για να συζητήσει θέματα πληροφοριών. 

Ταυτόχρονα, οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας δεν ακολουθούν ακριβώς σταθερή πορεία προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν καλά την κατάσταση των διμερών σχέσεων και υπάρχει παραδοχή και από τις δύο πλευρές ότι απαιτούνται αλληλεπιδράσεις σε ανώτερο επίπεδο για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της σχέσης, δήλωσε στο Τόκιο ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανικός και ο κινεζικός στρατός είχαν πρόσφατα δύο επικίνδυνες συγκρούσεις μεταξύ ναυτικών σκαφών και αεροσκαφών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τις οποίες το Πεντάγωνο χαρακτήρισε περιττά επιθετικές και επικίνδυνες. Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu -ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με τις αγορές ρωσικών όπλων- αρνήθηκε επίσης πρόσφατα μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin, όταν οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε ένα αμυντικό φόρουμ στη Σιγκαπούρη αυτόν τον μήνα. 

Η ταραχώδης φύση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και η προοπτική ότι ένα άλλο περιστατικό που σχετίζεται με την Ταϊβάν θα μπορούσε να στείλει και πάλι τους δεσμούς στα τάρταρα, έχουν μετριάσει τις προσδοκίες για την επίσκεψη του Blinken και για το τι μπορεί να ελπίζει να επιτύχει ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης.

«Ένα θετικό αποτέλεσμα θα ήταν μια καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών και των κόκκινων γραμμών της κάθε πλευράς, καθώς και μια μέτρια πρόοδος σε τομείς επικαλυπτόμενου ενδιαφέροντος», δήλωσε η Jessica Chen Weiss, καθηγήτρια σπουδών Κίνας και Ασίας-Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Τελικά, ελπίζει κανείς ότι οι δύο πλευρές μπορούν να σημειώσουν πρόοδο τους επόμενους μήνες προς ένα πλαίσιο αρχών για τη διαχείριση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, το οποίο θα υποστηρίζεται από μικρά αλλά αξιόπιστα σημάδια κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθεροποίηση της σχέσης». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News