Ακαρπη η σύνοδος του ΝΑΤΟ λόγω Τουρκίας
Άγονη ήταν η κατάληξη διήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αναφορικά με τα νέα σχέδια της Συμμαχίας για την απάντησή της σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση. Οι εκπρόσωποι των 31 κρατών-μελών δεν κατέληξαν σε απόφαση, με μια διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters να ρίχνει την ευθύνη στην Τουρκία, αναφέροντας ότι μπλόκαρε τη διαδικασία καθώς είχε αντιρρήσεις για την περιγραφή ορισμένων τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Κύπρου.
Η διήμερη συνάντηση των υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες εντασσόταν στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στα μέσα του επόμενου μήνα, με κεντρικό θέμα το Ουκρανικό. Ηταν η πρώτη φορά, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που η Συμμαχία βάλθηκε να αναθεωρήσει τα λεγόμενα περιφερειακά σχέδια που εκτείνονται σε χιλιάδες σελίδες και περιγράφουν με αναλυτικό τρόπο τις σχεδιαζόμενες απαντήσεις σε ενδεχόμενες ρωσικές επιθέσεις. Πάντως, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας εκτίμησε ότι τα προβλήματα με την Αγκυρα θα ξεπεραστούν και τα νέα σχέδια θα εγκριθούν στο Βίλνιους.
Οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία και η προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ –θέματα για τα οποία υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις στους κόλπους της Συμμαχίας– βρέθηκαν στο κέντρο των διαβουλεύσεων στην υπουργική σύνοδο των Βρυξελλών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους πιθανολόγησε ότι τα κράτη-μέλη θα αφαιρέσουν ορισμένα εμπόδια από τον δρόμο της Ουκρανίας προς την ένταξη, καθιστώντας την εν λόγω διαδικασία λιγότερο χρονοβόρα. Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ανέφερε, στο φύλλο της Πέμπτης, ότι οι ΗΠΑ κλίνουν προς το να υποστηρίξουν μια πιο ευέλικτη διαδικασία, χωρίς όμως να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ουκρανική ένταξη, όπως αξιώνει το Κίεβο.
Μήνυμα Πούτιν
Από την Αγία Πετρούπολη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την απάντησή του στην αυξανόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του προς την Ουκρανία. Μιλώντας στο ετήσιο διεθνές οικονομικό φόρουμ, που οργανώνεται στη γενέτειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει, μέχρι στιγμής, σε όλα τα μέτωπα και ότι ο στρατός του Κιέβου δεν έχει «καμία πιθανότητα» να υπερισχύσει έναντι της Ρωσίας. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό είναι της τάξης του 10:1 εις βάρος της Ουκρανίας. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας: «Τα άρματα (σ.σ. που παρέδωσαν χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία) καίγονται. Το ίδιο θα γίνει και με τα F-16». Ενα από τα εμπόδια στην παράδοση των F-16 στην Ουκρανία είναι η εύρεση ασφαλών βάσεων από τις οποίες θα απογειώνονται. Κι αυτό γιατί πολλά ουκρανικά αεροδρόμια έχουν βομβαρδιστεί από τη Ρωσία.
Δημοσίευμα του Politico εντοπίζει μία άλλη δυνητική εστία διαφωνιών στους κόλπους του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι Αμερικανοί πιέζουν τους Ευρωπαίους να αξιοποιήσουν τις αυξημένες, μετά τη ρωσική εισβολή, εξοπλιστικές δαπάνες τους για να αγοράσουν αμερικανικά οπλικά συστήματα, αλλά σημαντικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη γραμμή, επιμένουν στην ανάγκη ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο νέος γ.γ.
Μια σημαντική εκκρεμότητα ενόψει της συνόδου του Βίλνιους αφορά τη συμφωνία για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές (ανέλαβε το 2014). Τα ονόματα που έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο τραπέζι, όπως εκείνα του Βρετανού υπουργού Αμυνας Μπεν Ουάλας και της Δανέζας πρωθυπουργού Μέτε Φρεντερίκσεν, δεν έχουν εξασφαλίσει, μέχρι στιγμής, την ευρεία υποστήριξη που απαιτείται. Ωστόσο, νορβηγικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Στόλτενμπεργκ να παραμείνει στη θέση του για ακόμη ένα χρόνο.
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε επίσης:
Επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ζητά από Τουρκία και Ουγγαρία η Γαλλία
Η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας σε πρώτο πλάνο: Μόνος του ο Πούτιν στην Αγ. Πετρούπολη
Πούτιν: H απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής δεν είναι πολιτική
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News