Τα tweets που έδειχναν επί 65 ημέρες ότι έρχεται το χάος
Πολλοί εξεπλάγησαν από τα πρωτοφανή γεγονότα της περασμένης Τετάρτης στην Ουάσιγκτον. Όσοι όμως παρακολουθούν στενά την online παρουσία συνωμοσιολόγων και ομάδων της άκρας δεξιάς, είχαν δει δεκάδες προειδοποιητικά σημάδια από την νύχτα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Το BBC παρουσιάζει αναλυτικά πώς φτάσαμε από την κάλπη στην αιματοβαμμένη εισβολή στο Καπιτώλιο.
Στις 02:21 (EST) τη νύχτα των εκλογών ο πρόεδρος Τραμπ ανέβηκε σε μία σκηνή που είχε στηθεί στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου και διεκήρυξε τη νίκη του. «Ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Ειλικρινά, κερδίσαμε στην πραγματικότητα αυτές τις εκλογές». Η ομιλία αυτή ήρθε μία ώρα αφότου είχε γράψει στο Twitter: «Προσπαθούν να μας κλέψουν τις εκλογές».
Δεν είχε κερδίσει, δεν υπήρχε καμία νίκη να του κλέψουν. Αλλά για τους πιο ένθερμους οπαδούς του, τα δεδομένα δεν είχαν και δεν έχουν σημασία.
Εξηνταπέντε ημέρες αργότερα ένας όχλος διαδηλωτών εισέβαλε στο ιστορικό κτήριο του Καπιτωλίου. Οπαδοί της θεωρίας συνωμοσίας QAnon, μέλη των ομάδων «Stop the Steal», ακροδεξιοί ακτιβιστές, διαδικτυακά τρολ και αγανακτισμένοι ψηφοφόροι ήταν εκεί.
Την ημέρα των εκλογών, οι φήμες είχαν αρχίσει να διαρρέουν όταν ακόμη οι Αμερικανοί όδευαν προς τις κάλπες. Ένα βίντεο που έδειχνε να απογορεύεται η είσοδος σε εκλογικό τμήμα της Φιλαδέλφειας σε εκλογικό αντιπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων έγινε viral. Ήταν ένα λάθος που προκλήθηκε από την σύγχυση που επικρατούσε για τους κανόνες. Στη συνέχεια του επετράπη η είσοδος και παρακολούθησε κανονικά την καταμέτρηση των ψήφων. Αλλά ήταν το πρώτο από πολλά βίντεο, εικόνες, γραφικά και απλούς ισχυρισμούς που έγιναν viral τις ημέρες που ακολούθησαν με το hashtag #StopTheSteal.
Το μήνυμα πίσω από αυτό ήταν ξεκάθαρο. Ο Τραμπ είχε πετύχει θριαμβευτική νίκη, αλλά σκοτεινές δυνάμεις του κατεστημένου, ένα απρόσωπο «βαθύ κράτος» του είχε κλέψει τη νίκη.
Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων και τρεις ημέρες πριν τα αμερικανικά δίκτυα κηρύξουν τον Τζο Μπάιντεν νικητή των εκλογών, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε και πάλι νικητής, ισχυριζόμενος ότι είχε διαπραχθεί «απάτη εις βάρος των Αμερικανών πολιτών».
Ο Τραμπ δεν έδωσε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του. Έως το μεσημέρι μία ομάδα με την ονομασία Stop the Steal είχε δημιουργηθεί στο Facebook και έγινε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ιστορία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Την Πέμπτη το πρωί μετρούσε ήδη περισσότερα από 300.000 μέλη. Πολλές από τις αναρτήσεις εστίαζαν σε αβάσιμους ισχυρισμούς για μαζική απάτη στην καταμέτρηση ψήφων. Μεταξύ άλλων γράφτηκε ότι χιλιάδες άνθρωποι που είχαν αποβιώσει ψήφισαν και ότι τα μηχανήματα είχαν προγραμματιστεί για να μεταφέρουν ψήφους από τον Τραμπ στον Μπάιντεν.
Άλλες αναρτήσεις όμως ήταν πολύ πιο ανησυχητικές, αφού μιλούσαν για την ανάγκη ενός «εμφυλίου πολέμου» ή μίας «επανάστασης».
Το απόγευμα της Πέμπτης το Facebook κατέβασε τη σελίδα της ομάδας, που όμως είχε ήδη παράξει σχεδόν μισό εκατομμύριο σχόλια, κοινοποιήσεις, likes και αντιδράσεις.
Δεκάδες άλλες ομάδες γρήγορα δημιουργήθηκαν. Η ιδέα των νοθευμένων εκλογών συνέχισε να διαδίδεται online και να πείθει ολοένα και περισσότερους.
Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ανακοίνωναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Στους online κύκλους των υποστηρικτών του Τραμπ επικρατούσε οργή και διάθεση αντίστασης. Οργανώθηκε μία πορεία διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον για το αμέσως επόμενο Σάββατο με την ονομασία Million MAGA (Make America Great Again) March.
Ο Τραμπ «τιτίβισε» ότι ίσως περάσει από εκεί για να «πει γεια».
Στο παρελθόν πορείες υποστηρικτών του Τραμπ στην Ουάσιγκτον είχαν αποτύχει να συγκεντρώσουν μεγάλα πλήθη. Ωστόσο εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό χιλιάδες κατέφθασαν στο Freedom Plaza. Ήταν το «ντεμπούτο της εξέγερσης υπέρ του Τραμπ», όπως κάποιοι είπαν.
Καθώς η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ διέσχιζε την πόλη, οι υποστηρικτές του ήταν ενθουσιασμένοι.
Ενώ πολλές προσωπικότητες της mainstream συντηρητικής δεξιάς έδωσαν το «παρών», η παρουσία που κυριάρχησε ήταν εκείνη των ακροδεξιών οργανώσεων. Δεκάδες μέλη των Proud Boys, οργάνωσης που έχει επανειλημμένα εμπλακεί σε βίαια επεισόδια, ήταν εκεί και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον για την εισβολή. Προσωπικότητες ακροδεξιών μίντια και δημοφιλή πρόσωπα των social media που προωθούν συστηματικά θεωρίες συνωμοσίας ήταν επίσης εκεί.
Καθώς έπεφτε η νύχτα ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές, τα οποία έφτασαν έως και πέντε τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο. Η βία εκείνης της νύχτας- αν και δεν έφυγε εκτός ελέγχου- ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι για τα όσα θα ακολουθούσαν.
Ο πρόεδρος Τραμπ και η νομική του ομάδα είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους σε δεκάδες νομικές υποθέσεις, που εκκίνησαν.
Αν και ήδη μία σειρά δικαστηρίων είχαν απορρίψει τους ισχυρισμούς της νοθείας των εκλογών στον online κόσμο πολλοί γοητεύθηκαν από τα όσα υποστήριζαν δύο δικηγόροι με στενές σχέσεις με τον πρόεδρο: η Σίντνι Πάουελ και ο Λιν Γουντ. Διατείνονταν πως προετοίμαζαν υποθέσεις εκλογικής απάτης με τόσα στοιχεία, που όταν θα δημοσιεύονταν θα κατέστρεφαν κάθε πιθανότητα εκλογικής νίκης του Μπάιντεν.
Η 65χρονη Πάουελ περιγράφοντας την προσπάθειά της είπε ότι θα αφήσει ελεύθερο το Κράκεν. Το Κράκεν έγινε αμέσως meme στο ίντερνετ, συνοδεύοντας δεκάδες αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική απάτη. Οι Πάουελ και Γουντ ήταν οι νέοι ήρωες για τους θιασώτες της θεωρίας QAnon, που πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ και μία μυστική υπηρεσία του στρατού μάχονται ένα βαθύ κράτος, που συγκροτείται από σατανιστές και παιδόφιλους του Δημοκρατικού Κόμματος, των μίντι, των επιχειρήσεων και του Χόλιγουντ.
Και ενώ η επιτυχία των δύο δικηγόρων online ήταν εντυπωσιακή, στις δικαστικές αίθουσες δεν πέτυχαν απολύτως τίποτα. Όταν δημοσιοποίησαν έγγραφα 200 σελίδων στα τέλη Νοεμβρίου έγινε σαφές ότι η αγωγή τους ήταν μία συρραφή θεωριών συνωμοσίας και ισχυρισμών που είχαν ήδη διαψευστεί και απορριφθεί από τα δικαστήρια. Μεταξύ άλλων τα έγγραφα είχαν νομικά σφάλματα και ορθογραφικά λάθη. Αλλά τα meme με τους όρους Kraken και Release Kraken ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο στο Twitter.
Καθώς τα δικαστήρια απέρριπταν τους ισχυρισμούς Τραμπ ακροδεξιοί ακτιβιστές έβαζαν στο στόχαστρο υπαλλήλους της εκλογικής διαδικασίας και αξιωματούχους. Οι απειλές κατά της ζωής ενός υπαλλήλου της πολιτείας της Τζόρτζια και Ρεπουμπλικάνων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ήταν ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπράιαν Κεμπ και ο επικεφαλής του συστήματος ψηφοφορίας Γκάμπριελ Στέρλινγκ δεν άργησαν να έρθουν. Αυτοί ήταν πια οι «προδότες» που έπρεπε να τιμωρηθούν.
Την 1η Δεκεμβρίου ο Στέρλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Τραμπ, είπε: «Αυτό πρέπει να σταματήσει… πριν κάποιος σκοτωθεί».
Λίγες ημέρες αργότερα στο Μίσιγκαν, η Τζόσλιν Μπένσον, στέλεχος των Δημοκρατικών, είδε 30 διαδηλωτές έξω από το σπίτι της με μεγάφωνα. «Σταματήστε την κλοπή» και «Είσαι απειλή για την δημοκρατία» είναι ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Ένας από τους διαδηλωτές μετέδιδε την διαμαρτυρία στο Facebook δηλώνοντας ότι η ομάδα δεν πρόκειται να φύγει.
Στην Αριζόνα άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι της Κέιτι Χομπς των Δημοκρατικών και την προειδοποίησε: «Σε παρακολουθούμε».
Στις 11 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της πολιτείας του Τέξας να μην κάνει δεκτά εκλογικά αποτελέσματα. Τα νομικά και πολιτικά παράθυρα για τον Τραμπ συνέχισαν να κλείνουν και η γλώσσα των online υποστηρικτών του να γίνεται πιο βίαιη. Στις 12 Δεκεμβρίου νέα μαζική πορεία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα. Ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ παρομοίωσε τους διαδηλωτές με βιβλικούς στρατιώτες που γκρέμιζαν τα τείχη της Ιεριχούς.
Δύο ημέρες αργότερα το Κολλέγιο των Εκλόγων επιβεβαίωσε τη νίκη Μπάιντεν. Στις online πλατφόρμες οι υποστηρικτές του Τραμπ συνήθιζαν στην ιδέα ότι τα νομικά μέσα οδηγούν σε αδιέξοδο και μόνο η απευθείας δράση θα μπορούσε να σώσει την προεδρία του. Ο Ρον Γουότκινς, γιος του Τζιμ Γουότκινς, του ανθρώπου πίσω από τα 8chan και 8kun (που είναι γεμάτα βία, ακραίες θέσεις και σεξουαλικό περιεχόμενο) αποκτούσε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε μία σειρά tweets, που έγιναν viral, στις 17 Δεκεμβρίου, άφησε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιούλιο Καίσαρα και να αξιοποιήσει την πίστη που έχει σε αυτόν ο στρατός για «να αποκαταστήσει την Δημοκρατία».
Ο Ρον Γουότκινς ενθάρρυνε τους περισσότερους από 500.000 ακολούθους του να κάνουν trend στο Twitter το σύνθημα #CrossTheRubicon και η ιδέα του εμφυλίου πολέμου ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.
Ο Τραμπ συναντήθηκε με την Πάουελ τον Φλιν και άλλους μία ημέρα αργότερα, στις 18 Δεκεμβρίου. Κατά τη συνάντηση σύμφωνα με τους New York Times o Φλιν πρότεινε στον Τραμπ να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να αναπτύξει το στρατό με στόχο να ξαναγίνουν οι εκλογές. Η συνάντηση αυτή πυροδότησε νέες online συζητήσεις με τις λέξεις «πόλεμος» και «επανάσταση» να κυριαρχούν.
Στη συνέχεια μία νέα θεωρία αναθέρμανε τις ελπίδες τους. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μπορούσε στη συνεδρίαση της 6ης Ιανουαρίου στο Κογκρέσο να αγνοήσει τις ψήφους των εκλεκτόρων. Σε αυτή την περίπτωση ο Τραμπ θα χρησιμοποιούσε την πιστό στρατό για να καταπνίξει την όποια αναταραχή προσπαθούσε να δημιουργήσει το «βαθύ κράτος», που είχε κλέψει τις εκλογές. Μάλιστα όσοι συλλαμβάνονταν θα οδηγούνταν στο Γκουαντάναμο Μπέι.
Πίσω στην πραγματικότητα, τίποτα από αυτά δεν ήταν δυνατόν. Ωστόσο η θεωρία και μόνο ήταν αρκετή για ένα κίνημα «πατριωτών», που οργάνωσε τη μετακίνηση χιλιάδων από όλη την χώρα στην Ουάσιγκτον την 6η Ιανουαρίου.
Καθώς γινόταν ξεκάθαρο ότι ο Πεν και άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων θα ακολουθούσαν τα όσα ορίζει ο νόμος και θα πιστοποιούσαν στο Κογκρέσο τη νίκη Μπάιντεν η ρητορική απέναντί τους γινόταν ολοένα και πιο σκληρή. «Ο Πενς θα είναι στη φυλακή περιμένοντας να δικαστεί για προδοσία» έγραψε στο Twitter o Γουντ. «Θα ακολουθήσει η εκτέλεσή του» πρόσθεσε.
Οι αναφορές σε εκτελέσεις, άσκηση βίας, πόλεμο ήταν συνεχείς σε πλατφόρμες «ελευθερίας του λόγου» όπως το Gab και το Parler, που είναι εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των οπαδών του Τραμπ. Σε ομάδες των Proud Boys μέλη που άλλοτε στήριζαν σθεναρά την αστυνομία καταφέρονταν κατά των αρχών, αφού έκριναν ότι δεν είναι πια με το μέρος τους.
Την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, ο Τραμπ παρουσιάστηκε ενώπιον οπαδών του στο πάρκο Ellipse και μίλησε για περισσότερο από μία ώρα. Ενθάρρυνε αρχικά τους οπαδούς του «ειρηνικά και με πατριωτισμό να υψώσουν τις φωνές τους», αλλά στο τέλος προειδοποίησε: «Θα δώσουμε μάχη έως τέλους, Εάν δεν δώσετε μάχη έως τέλος δεν θα έχετε χώρα πια». «Έτσι θα περπατήσουμε την λεωφόρο της Πενσιλβάνια και θα πάμε στο Καπιτώλιο».
Τα όσα ακολούθησαν είναι πια γνωστά ως μία μαύρη σελίδα στην αμερικανική ιστορία.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News