Κόσμος Τρίτη 13/06/2023, 12:55
ΚΟΣΜΟΣ

Η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας σε πρώτο πλάνο: Μόνος του ο Πούτιν στην Αγ. Πετρούπολη

Η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας σε πρώτο πλάνο: Μόνος του ο Πούτιν στην Αγ. Πετρούπολη

Το ετήσιο οικονομικό φόρουμ του Vladimir Putin στην Αγία Πετρούπολη ήταν πόλος έλξης για παγκόσμιους πολιτικούς και επενδυτές μέχρι την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πλέον έχει γίνει μια ακόμα ένδειξη της βαθύτερης απομόνωσης της Ρωσίας.

Οι διοργανωτές αγωνίστηκαν να προσελκύσουν σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, σύμφωνα με το πρόγραμμα για τη φετινή εκδήλωση που ξεκινά την Τετάρτη, τη στιγμή που ακόμη και ορισμένοι ηγέτες των πρώην σοβιετικών γειτόνων της Ρωσίας επέλεξαν να το αποφύγουν. 

Με Ευρωπαίους και Αμερικανούς επιχειρηματικούς ηγέτες να απουσιάζουν, το 26ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης προσελκύει κυρίως αξιωματούχους χαμηλότερου επιπέδου από χώρες που έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερες στον πόλεμο, μεταξύ άλλων από τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η τετραήμερη εκδήλωση σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία καλείται να αναδιοργανώσει τις οικονομικές της σχέσεις υπό την πίεση των άνευ προηγουμένου κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Εκεί που ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ήταν κάποτε μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων, ο πιο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος επισκέπτης φέτος είναι ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva απέρριψε την πρόσκληση να παραστεί στο φόρουμ, ενώ ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev επίσης δεν θα είναι εκεί. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Tokayev προκάλεσε σάλο στην περσινή εκδήλωση, όταν διαφώνησε δημόσια με την εισβολή της Ρωσίας ενώ καθόταν δίπλα στον Putin στην ολομέλεια.

Ο πρωθυπουργός της Κούβας Manuel Marrero Cruz πρόκειται να συμμετάσχει σε μια σύνοδο για τους δεσμούς Ρωσίας-Λατινικής Αμερικής. Ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα, Zhang Hanhui, και ο ηγέτης της Ένωσης Κινέζων Επιχειρηματιών στη Ρωσία είναι οι πρωταγωνιστές σε ένα πάνελ για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Ένα πάνελ για τις σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας περιλαμβάνει μόνο δύο Ινδούς επιχειρηματικούς εκπροσώπους από τους 12 ομιλητές που αναφέρονται.

Η μεγαλύτερη διεθνής παρουσία θα είναι από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdulla Bin Touq Al Marri, ηγείται μιας ομάδας αξιωματούχων των ΗΑΕ που αναφέρονται ως συμμετέχοντες σε συνεδρίαση για τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι μεγιστάνες είναι πιθανό να δώσουν ώθηση στην εκδήλωση φέτος. Πολλοί φοβήθηκαν να φανούν δημόσια στο περσινό φόρουμ για να μην προκαλέσουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά πλέον οι περισσότεροι βρίσκονται υπό διεθνείς κυρώσεις.

Μην ξεχάσετε να φέρετε τα ευρώ σας 

Τα πολυτελή πάρτι με παγκόσμια ονόματα της μουσικής σκηνής όπως ο Sting και ο Robbie Williams ήταν χαρακτηριστικό του φόρουμ τα περασμένα χρόνια, καθώς μεγιστάνες και κρατικές εταιρείες ανταγωνίζονταν για να φιλοξενήσουν τις πιο λαμπερές εκδηλώσεις. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται πλέον στον 16ο μήνα, λίγα πάρτι προγραμματίζονται αυτή τη φορά.

Οι διοργανωτές υπενθύμισαν επίσης στους ξένους επισκέπτες στον ιστότοπο του φόρουμ να φέρουν μαζί τους δολάρια ή ευρώ στην Αγία Πετρούπολη, επειδή οι κυρώσεις σημαίνουν ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τραπεζικές τους κάρτες στη Ρωσία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η ουκρανική PrivatBank κατηγορεί τους πρώην ιδιοκτήτες της για απάτη 2 δισ. δολ.

Ανησυχία Γκουτέρες ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Ο ΟΗΕ επικεντρώνεται στη βελτίωση των ρωσικών εξαγωγών στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News