Κόσμος Τρίτη 13/06/2023, 07:18
ΚΟΣΜΟΣ

Μια δικτατορία στη μέση της ερήμου: Η χώρα όπου απαγορεύονται τα Crocs

Μια δικτατορία στη μέση της ερήμου: Η χώρα όπου απαγορεύονται τα Crocs

«Μου αρέσει να το θέτω απλά», λέει ο Randy «R Dub!» Williams, ένας DJ από το Σαν Ντιέγκο, που του αρέσει να παίζει αργά (slow) τραγούδια και που είναι γνωστός και ως «ο Σουλτάνος του Slowjamastan». «Μου τελείωσαν οι χώρες, οπότε δημιούργησα τη δική μου».

Ο Williams πέρασε τη ζωή του προσπαθώντας να επισκεφτεί κάθε χώρα στον κόσμο. Όταν του είχε μείνει μόνο ένα αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ κράτος για να επισκεφθεί, αποφάσισε να αγοράσει ένα οικόπεδο 11,07 στρεμμάτων άδειας, άνυδρης γης στην έρημο της Καλιφόρνια, για να χτίσει μια νέα «χώρα» που πήρε το όνομά της από τη ραδιοφωνική του εκπομπή.

Φορώντας το καλύτερο κοστούμι και τα γυαλιά ηλίου του, ο σουλτάνος του Slowjamastan κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία του από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 12:26 μ.μ. την 1η Δεκεμβρίου 2021 καθώς μετέδωσε ζωντανά την απόσχιση από το υπαίθριο κυβερνητικό «γραφείο» του στη Ντουμπλάντια, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Slowjamastan, όπως μεταδίδει το CNN. 

Δύο χρόνια μετά, και ενώ ο Σουλτάνος του Slowjamastan έχει θεσπίσει μερικούς τουλάχιστον περίεργους νόμους, η Δημοκρατία έχει επίσης όλα τα χαρακτηριστικά ενός νεοσύστατου έθνους-κράτους. Εκδίδει τα δικά της διαβατήρια, υψώνει τη δική της σημαία, τυπώνει το δικό της νόμισμα και έχει έναν εθνικό ύμνο που παίζεται σε κρατικές εκδηλώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Δημοκρατία του Slowjamastan υποστηρίζει ότι έχει πάνω από 500 εγγεγραμμένους πολίτες, ενώ άλλοι 4.500 λέγεται ότι έχουν εγκριθεί υπό όρους ή περιμένουν στην ουρά για την υπηκοότητα. Τώρα που ο Williams πρόκειται να ολοκληρώσει τον στόχο της ζωής του, να επισκεφτεί κάθε χώρα στον κόσμο, προσκαλεί τους τουρίστες να πάνε στη Δημοκρατία του Slowjamastan καθώς σχεδιάζει να δημιουργήσει το κορυφαίο «μικροέθνος» στον κόσμο.

Ο Σουλτάνος του Slowjamastan

«Όταν δεν είμαι στο ραδιόφωνο, πιθανότατα ταξιδεύω σε μια χώρα που οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει», είπε ο Williams στο CNN λίγο πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι στο Τουρκμενιστάν, την τελευταία χώρα στον κατάλογό του με τα 193 αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ έθνη. «Ένας από τους λόγους που δημιούργησα το Slowjamastan ήταν επειδή, μετά από 193 χώρες, ήθελα μία 194η!»

Με την επίσημη ονομασία The United Territories of The Sovereign Nation of The People’s Republic of Slowjamastan, η αυτοαποκαλούμενη «χώρα» του Williams βρίσκεται δυόμισι ώρες οδικώς βορειοδυτικά του Σαν Ντέγκο. Το μικρό οικόπεδο δεν είναι κάτι περισσότερο από μία έρημος, αλλά ο Williams έχει στήσει μια τεράστια πινακίδα που λέει «Καλωσήρθατε στο Slowjamastan» δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, έχτισε ένα σταθμό συνοριακού ελέγχου και κυματίζει την πολύχρωμη σημαία Slowjamastan πάνω από το υπουργικό του γραφείο.

Ο ίδιος εμπνεύστηκε να δημιουργήσει τη δική του χώρα αφού επισκέφθηκε διάφορα «μικροέθνη» – αυτοαποκαλούμενα ανεξάρτητα κρατίδια που διοικούνται συχνά από εκκεντρικούς ηγέτες – στα ταξίδια του στον κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 2021, αγόρασε ένα οικόπεδο για 19.000 δολάρια και μέχρι τον Δεκέμβριο είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του Slowjamastan.

Μια δικτατορία στην έρημο

Μια δικτατορία στη μέση της ερήμου: Η χώρα όπου απαγορεύονται τα Crocs-1

«Είμαστε δικτατορία τις περισσότερες φορές», λέει ο Williams, καθώς εξηγεί το σύστημα «κυβέρνησης» της Δημοκρατίας του. «Κατά περίπτωση, θα διοργανώνουμε ειδικές ψηφοφορίες και δημοψηφίσματα. Πρόσφατα, επέτρεψα στους πολίτες να ψηφίσουν για το ποιο πρέπει να είναι το εθνικό μας φρούτο, άθλημα, ακόμη και το όνομα του εθνικού μας ζώου».

Μπορεί να φαίνεται πολύ παράδοξο για μια «δημοκρατία» να έχει έναν δικτατορικό σουλτάνο ως αρχηγό του κράτους, αλλά αυτό είναι το θέμα. Τα ταξίδια του Williams τον έχουν οδηγήσει σε μερικούς από τους πιο περίεργους προορισμούς του κόσμου και έχει δει από πρώτο χέρι τις παράξενες λατρείες των προσωπικοτήτων και τις αντιφάσεις που υπάρχουν σε μέρη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας. 

Στον Williams αρέσει να ποζάρει για φωτογραφίες και να κάνει δημόσιες ομιλίες φορώντας τη λαμπερή πράσινη σουλτανική στολή του, με ψεύτικα στρατιωτικά βραβεία, χρυσές επωμίδες και τα φιμέ γυαλιά ηλίου. Προσλαμβάνει «συνοριοφύλακες» και περιβάλλει τον εαυτό του με «ασφάλεια» όταν διοργανώνει εκδηλώσεις στη Δημοκρατία του Slowjamastan και επιβάλλει μια λίστα με απαγορεύσεις που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες για να αποφύγουν τον «εξορισμό», όπως το να φορούν Crocs.  

Ο χαρακτήρας και το ντύσιμο του Σουλτάνου του Slowjamastan είναι ο τρόπος του Williams να αναδεικνύει τα παράλογα που συναντάμε στην πολιτική και τις δικτατορίες, και υπάρχει μια μακρά σειρά ανθρώπων που είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στο μικροεθνικό πείραμά του. Οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα και θέσεις υπουργικού συμβουλίου μέσω του ιστότοπου Slowjamastan.

Τώρα έχει ανοίξει τα σύνορα και στους τουρίστες και λέει στο CNN πως οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη λήψη selfie μπροστά από την πινακίδα Slowjamastan, την επίσκεψη στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και την αναζήτηση του άπιαστου ρακούν Slowjamastan, του εθνικού ζώου.

Το επόμενο μεγάλο σχέδιό του είναι να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια για να χτίσει «ένα λούνα παρκ, μια φάρμα με αρμαντίλους, ένα μπάρμπεκιου που μπορείτε να φάτε και, φυσικά, ένα γιγάντιο άγαλμα/μνημείο του Μεγάλου Ηγέτη (δηλαδή του ίδιου)».

«Διοργανώνουμε επίσης μερικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», προσθέτει ο Williams, «συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον σουλτάνο». 

Σε αναζήτηση διπλωματικής αναγνώρισης

Ο Williams λέει ότι εργάζεται για τη δημιουργία διπλωματικών δεσμών με άλλες χώρες και έχει σφραγίσει το διαβατήριο του, από το Slowjamastan από 16 διαφορετικές χώρες στα πρόσφατα ταξίδια του, όπως στη Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθιστά σαφές ότι το Slowjamastan πληροί τεχνικά τα κριτήρια για ένα κυρίαρχο έθνος-κράτος όπως ορίζονται από τη Σύμβαση του Μοντεβιδέο του 1933, η οποία συνήθως αναφέρεται ως ο καλύτερος ορισμός μιας χώρας.

Η Σύμβαση του Μοντεβιδέο απαιτεί από μια χώρα να έχει μόνιμο πληθυσμό, μια καθορισμένη επικράτεια, μια κυβέρνηση και την ικανότητα να συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη, προαπαιτούμενα τα οποία ο Williams ισχυρίζεται ότι πληροί η Δημοκρατία του Slowjamastan.

Το επόμενο στάδιο για τον σουλτάνο  να να πετύχει την αναγνώριση της απόσχισης του μικροέθνους του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αυτό μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένο ακόμη και για τον Williams. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Παρθενογένεση σε ζωολογικό κήπο: Κροκόδειλος γέννησε αυγό – Είναι μόνος του εδώ και 16 χρόνια

Γιατί πρέπει να ταξιδέψετε μόνοι σας αυτό το καλοκαίρι

Τα μυστικά ενός γκουρού: Πώς βρίσκει φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και γιατί ταξιδεύει πάντα με δύο κινητά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News