Κόσμος Κυριακή 11/06/2023, 13:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Τυνησία με στόχο την άρση του αδιεξόδου

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Τυνησία με στόχο την άρση του αδιεξόδου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέπτονται την Τυνησία, σε μία ύστατη προσπάθεια να άρουν το αδιέξοδο αναφορικά με το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να αποτρέψουν τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Το κοινό ταξίδι που πραγματοποίησαν σήμερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ολλανδός ομόλογός της Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της ευρωπαϊκής ανησυχίας για την κατάσταση της Τυνησίας.

Αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό και ελλείψεις σε ψωμί, η Τυνησία υποβαθμίστηκε περαιτέρω στη βαθμίδα υψηλού ρίσκου (junk) από τον οίκο Fitch την Παρασκευή. Η χώρα συμφώνησε αρχικά σε συμφωνία ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ πέρυσι, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων επώδυνων περικοπών δαπανών. Οι επικρίσεις του προέδρου Καΐς Σαγιέντ για τις ξένες “ντιρεκτίβες” σχετικά με την οικονομία έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Τυνησίας.

Η Μελόνι, η οποία βρέθηκε στην πρωτεύουσα Τύνιδα πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, υποσχέθηκε υποστήριξη στην Τυνησία στις τρέχουσες συνομιλίες με το ΔΝΤ. Το ταξίδι της Κυριακής αποσκοπεί στο να ανεβάσει τις συζητήσεις σχετικά με την πορεία της Τυνησίας σε «ευρωπαϊκό επίπεδο» και να αποτρέψει «ένα ντόμινο προβλημάτων», σύμφωνα με τις δηλώσεις της Μελόνι.

Στο επίκεντρο των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης του 2011, η Τυνησία υπήρξε σημαντικό σημείο διέλευσης παράνομων και επικίνδυνων διαβάσεων της Μεσογείου, τόσο από Τυνήσιους όσο και από άλλους από την αφρικανική ήπειρο. Η αναχαίτιση αυτών των αφίξεων αποτελεί βασική υπόσχεση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία έχει δει τον αριθμό των ανθρώπων που ζητούν άσυλο να αυξάνεται κατακόρυφα μετά την πανδημία.

Η Ιταλία είχε 77.195 αιτήσεις ασύλου πέρυσι, έναντι 45. 200 το 2021 και 21. 330 το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η χώρα είναι «αισιόδοξη» ότι θα δει «λιγότερες αφίξεις στις ακτές της αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero την Κυριακή. Προέτρεψε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει 900 εκατ. ευρώ (967 εκατ. δολάρια) για τη χρηματοδότηση της Τυνησίας τώρα, αντί να περιμένει την έγκριση της συμφωνίας με το ΔΝΤ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News