DW: Παραίτηση Τζόνσον… τουλάχιστον προς το παρόν
Μπόρις Τζόνσον: Ένα όνομα, πολλές ιστορίες. Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός απασχολούσε έντονα τη βρετανική πολιτική σκηνή ακόμα και από τα πίσω έδρανά της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά από 11 μήνες από την παραίτησή του ως πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο για ακόμα μια τελική, καθώς φαίνεται, παραίτηση. Μετά από 22 χρόνια βουλευτικών καθηκόντων εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική δράση και την «αγαπημένη» του εκλογική περιφέρεια του Uxbridge and South Ruislip.
Η φράση «κλειδί» για το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο τέλος της επιστολής παραίτησης των 1000 λέξεων καθώς δηλώνει πως «εγκαταλείπει με λύπη τη Βουλή – τουλάχιστον προς το παρόν».
Η απόφαση της παραίτησης ήρθε το βράδυ της Παρασκευής μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της αρμόδιας επιτροπής (Commons Privileges Committee), που εξέταζε τα στοιχεία για το Partygate. Μετά από μήνες συνεδριάσεων και ερευνών κατέληξε στο ότι ο Τζόνσον τελικά «παραπλάνησε τη Βουλή» σχετικά με τα πάρτι εν μέσω κορωνοϊού, κάτι που παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς των Βρετανών βουλευτών.
Επίθεση Τζόνσον προς το ίδιο του το κόμμα
Να επισημανθεί ότι η επιτροπή απαρτιζόταν από βουλευτές όλων των κομμάτων και μάλιστα η πλειοψηφία ήταν από το Συντηρητικό κόμμα. Παρόλα αυτά, στην επιστολή παραίτησής του, ο Μπόρις Τζόνσον κάνει λόγο για «κατάφωρη προκατάληψη προς το πρόσωπό του» και σε κάτι που θυμίζει «κυνήγι μαγισσών». Μάλιστα, επιμένει ότι δεν είπε ψέματα στη Βουλή εκ προθέσεως αναφέροντας ότι «το προσχέδιο της έκθεσης ήταν γεμάτο ανακρίβειες και χωρίς ούτε ένα ίχνος αποδείξεων ότι εν γνώση μου είπα ψέματα». Η απάντηση από την αρμόδια επιτροπή ήταν ότι «ακολούθησε τις διαδικασίες και τα απαραίτητα».
Από τα «βέλη» του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού δεν ξέφυγε και η εν ενεργεία κυβέρνηση. Όπως σχολιάζουν Βρετανοί αναλυτές, μοιάζει σα μια προσωπική επίθεση προς τον Ρίσι Σούνακ, τον τωρινό πρωθυπουργό και στενό συνεργάτη του Τζόνσον, καθώς ήταν ο υπουργός Οικονομικών όταν ήταν εκείνος στο «τιμόνι της χώρας». Όπως αναφέρει ο Τζόνσον χαρακτηριστικά «ο ίδιος θεωρούσε πως τότε έπραττε τα νόμιμα, όπως πίστευε άλλωστε και Ρίσι Σούνακ». Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας πως η ψαλίδα έχει ανοίξει δραματικά μετά την παραίτησή του από την ηγεσία.
Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα κατακλύζονται από την είδηση, με κάποια από αυτά να αναγράφουν ότι «το πάρτι τώρα τελείωσε». Βέβαια το «party» στα αγγλικά σημαίνει και «κόμμα». Είναι λοιπόν το τέλος του Συντηρητικού κόμματος; Αρκετοί αναλυτές ήδη αναρωτιούνται για την επόμενη ημέρα του κυβερνώντος κόμματος. Ο Σούνακ πρέπει άμεσα να διαχειριστεί δύο παραιτήσεις, καθώς νωρίτερα χθες εγκατέλειψε τα έδρανα του Συντηρητικού κόμματος και η Ναντίν Ντόρις στενή σύμμαχος του Τζόνσον. Αυτό σημαίνει ότι δυο εκλογικές περιφέρειες μπαίνουν σε εκλογική διαδικασία, με τους Εργατικούς βέβαια να καιροφυλακτούν και τον Ρίσι Σούνακ να πρέπει παράλληλα να συσπειρώσει το Συντηρητικό κόμμα που παρουσιάζεται διχασμένο.
Η πολιτική καριέρα του Μπόρις Τζόνσον
Ο 58χρονος Τζόνσον μπήκε στη βρετανική βουλή το 2001, ενώ μετά από μόλις 7 χρόνια κατάφερε να κερδίσει τη σημαντικότερη θέση δημάρχου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή του Λονδίνου. Μάλιστα, παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2016, ενώ την ίδια χρονιά μέχρι και το 2018 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.
Το 2019 ως νέος αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος, μετά την παραίτηση της Μέι, έφερε την μεγαλύτερη νίκη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για τους Τόρις και έγινε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τον Ιούλιο του 2022 τελείωσε άδοξα η θητεία του μετά από τις μαζικές παραιτήσεις των βουλευτών του. Είχαν προηγηθεί απανωτά σκάνδαλα για το κόμμα, όπως το γνωστό σε όλους «Partygate», η διαχείριση της πανδημίας γενικότερα αλλά και η ατυχής επιλογή προσώπων στην ομάδα του. Βέβαια για άλλους, όπως και ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή παραίτησης, θα παραμείνει ως ο πρωθυπουργός που έφερε εις πέρας το Μπρέξιτ, που οργάνωσε το γρηγορότερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ευρώπη και που ηγήθηκε στην παγκόσμια στήριξη προς στην Ουκρανία.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News