Κόσμος Πέμπτη 8/06/2023, 16:08
ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Δοκιμαστική 4ήμερη εβδομάδα εργασίας με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση

Πορτογαλία: Δοκιμαστική 4ήμερη εβδομάδα εργασίας με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση

Η Πορτογαλία είναι η τελευταία χώρα που συμμετέχει στο πείραμα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν βοήθεια από την κυβέρνηση.

Για τους επόμενους έξι μήνες, 39 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στη χώρα θα συμμετάσχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα «χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση» σε συνεργασία με την 4 Day Week Global, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό πίσω από πολλά πειράματα τετραήμερης εβδομάδας εργασίας σε όλο τον κόσμο. 

Οι εργοδότες συμφώνησαν να μειώσουν τον αριθμό των ωρών που εργάζονται οι εργαζόμενοι κάθε εβδομάδα χωρίς να περικόψουν τις αμοιβές τους μέσω του μοντέλου 100-80-100: Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής για την εργασία τους το 80% του χρόνου και σε αντάλλαγμα προσφέρουν το 100% της παραγωγικότητάς τους, όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν, μεταδίδει το CNBC.

Περίπου το 72% του πορτογαλικού εργατικού δυναμικού εργάζεται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, καθιστώντας την, τη χώρα του ΟΟΣΑ με την τρίτη μεγαλύτερη μέση εβδομάδα εργασίας μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. 

Οι επιχειρήσεις λένε ότι θέλουν να δουν εάν μια συντομευμένη εβδομάδα εργασίας θα συμβάλλει στη μείωση του άγχους και της εξάντλησης των εργαζομένων και στη συνέχεια θα βελτιώσει τη διατήρηση των εργαζομένων. Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης να παρακολουθήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας στην Πορτογαλία.

Το μεγαλύτερο πείραμα της 4 Day Week Global μέχρι σήμερα περιλάμβανε σχεδόν 3.000 εργαζόμενους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, με τους συμμετέχοντες να αναφέρουν καλύτερη υγεία, διαχείριση των οικονομικών τους και σχέσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Εβδομάδα 4 ημέρων, το μέλλον της εργασίας;

Έρευνα: Οι τάσεις στην αγορά εργασίας – Πρόβλημα οι μη ρεαλιστικοί μισθοί που ζητούν οι Έλληνες

Έρευνα: 1 στους 3 θα παραιτούνταν για να δουλέψει σε θέση με 4ήμερη εργασία 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News