Κόσμος Σάββατο 3/06/2023, 12:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ναυτική συμμαχία με τα κράτη του Κόλπου προανήγγειλε το Ιράν

Ναυτική συμμαχία με τα κράτη του Κόλπου προανήγγειλε το Ιράν

Ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του και η Σαουδική Αραβία, καθώς και τρία άλλα κράτη του Κόλπου, σχεδιάζουν να σχηματίσουν μια ναυτική συμμαχία που θα περιλαμβάνει επίσης την Ινδία και το Πακιστάν, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.

«Οι χώρες της περιοχής έχουν σήμερα συνειδητοποιήσει ότι μόνο η συνεργασία μεταξύ τους φέρνει ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε ο διοικητής του ιρανικού πολεμικού ναυτικού Shahram Irani, χωρίς όμως να διευκρινίσει τη μορφή της συμμαχίας που, όπως είπε, θα σχηματιστεί σύντομα.

Το τελευταίο διάστημα το Ιράν προσπαθεί να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις του με διάφορα αραβικά κράτη του Κόλπου. Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν τερμάτισαν επτά χρόνια εχθρότητας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Κίνας, τονίζοντας την ανάγκη για περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική συνεργασία.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού στα κράτη που θα συμμετάσχουν στη συμμαχία περιλαμβάνονται επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ιράκ, το Πακιστάν και την Ινδία.

Η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν έχει ματαιώσει τις προσπάθειες του Ισραήλ να απομονώσει διπλωματικά το Ιράν.

Τα ΗΑΕ, τα οποία ήταν η πρώτη αραβική χώρα του Κόλπου που υπέγραψε συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ το 2020, ξανάρχισαν πέρυσι τις επίσημες σχέσεις τους με το Ιράν.

Το Μπαχρέιν και το Μαρόκο προσχώρησαν αργότερα στα ΗΑΕ για την εγκαθίδρυση δεσμών με το Ισραήλ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News