Ιταλία: Πακέτο βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς
Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε στην Ρώμη διετέθησαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την παραγωγή, του τουριστικού τομέα, όπως και την αποκατάσταση σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών θα καταβάλει 700 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ραβένα, όπου μια μεγάλη γεωργική, συνεταιριστική επιχείρηση συμφώνησε στο να κατευθυνθούν τα νερά της πλημμύρας προς τις εκτάσεις της με εκτόνωση φράγματος, προκειμένου να σωθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης. Σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία θα δοθούν 3.000 ευρώ άπαξ, μέχρι να εξαντληθούν τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί. Παράλληλα, για τους κατοίκους «παγώνει» κάθε πληρωμή φόρου, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
«Η κυβέρνησή μας ενέκρινε μια σειρά σημαντικών μέτρων, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, για να ετοιμάσουμε και τη δεύτερη φάση, αυτή της ανοικοδόμησης», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Αύριο, πρόκειται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει ζητήσει και έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια.
Κομματική εμπλοκή και ο φόβος της μαφίας
Δεν λείπουν βέβαια και τα προβλήματα: συνολικά υπολογίζεται ότι η ανοικοδόμηση (με αναφορά σε υποδομές, πρόληψη κατολισθήσεων, καθαρισμό ποταμών και γενικότερη αποκατάσταση των ζημιών) πρόκειται να κοστίσει μέχρι και δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι προφανές ότι χρειάζεται ένας ειδικός συντονιστής για τη γενική επίβλεψη των δαπανών. Όλοι θεωρούσαν ότι θα πρέπει να είναι ο κεντροαριστερός περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, αλλά ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, είναι αντίθετος και το όλο θέμα έχει μπλοκάρει.
Όπως υπογραμμίζει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, διότι πρέπει να συνδυαστούν γρήγορες παρεμβάσεις με την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας. Ώστε να μην βρουν ευκαιρία να παρεισδύσουν στην όλη αυτή διαδικασία εταιρίες που συνδέονται με το μαφιόζικο, οργανωμένο έγκλημα.
Πηγή: DW.com
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News