Κόσμος Δευτέρα 22/05/2023, 10:00
ΚΟΣΜΟΣ

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές κάλπες

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές κάλπες

Στη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, αναφέρονται σε δημοσιεύματά τους τα διεθνή ΜΜΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως το σενάριο για κυβέρνηση συνασπισμού φαντάζει πλέον απιθανό και ότι ανοίγει ο δρόμος για δεύτερο γύρο.

«Μεγάλη νίκη για τον κεντροδεξιό Μητσοτάκη», αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «επιθυμεί να κυβερνήσει χωρίς την εμπλοκή άλλων κομμάτων».

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές κάλπες-1

Επιπλέον, το πρακτορείο Reuters μιλά για «συντριπτική νίκη» της ΝΔ στις εκλογές, σημειώνοντας ότι για λίγο δεν κατάφερε να περάσει το «κατώφλι» της αυτοδυναμίας, παρά την απλή αναλογική. 

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές κάλπες-2

Από την πλευρά τους, οι New York Times αναφέρουν ότι «με το κόμμα του να κερδίζει στις εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για “πολιτικό σεισμό”».

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές κάλπες-3

Τονίζεται, πάντως, ότι ενώ ο Μητσοτάκης δεν εξασφάλισε αρκετές ψήφους για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο συνομιλιών για μια συνεργασία, ανοίγοντας τον δρόμο για να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Associated Press, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει τον δεύτερο γύρο για να εξασφαλίσει μία καθαρή νίκη χωρίς ανάγκη για συνεργασίες.

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές κάλπες-4

Στα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών αναφέρθηκε επίσης η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και η γερμανική «Die Zeit», καθώς και ο ευρωπαϊκός ειδησεογραφικός ιστότοπος Euractiv.

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές κάλπες-5

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές κάλπες-6

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, κατέκτησε άνετα την πρώτη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, που τη θέτει σε ασφαλή τροχιά κατάκτησης της αυτοδυναμίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News