Κόσμος Παρασκευή 5/05/2023, 20:45
ΚΟΣΜΟΣ

Oelrich (Bayer): Η ΕΕ χρειάζεται αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων και ίσως και περιορισμό των εισαγωγών

Oelrich (Bayer): Η ΕΕ χρειάζεται αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων και ίσως και περιορισμό των εισαγωγών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς που θα επιτρέπουν στους φαρμακοβιομήχανους να χρεώνουν υψηλότερες τιμές στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες και χαμηλότερες τιμές στις φτωχότερες χώρες, ώστε να διασφαλίζεται πιο δίκαιη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα που σώζουν ζωές, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας της Bayer.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εν μέρει με τον περιορισμό των εισαγωγών φαρμάκων εντός της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο Stefan Oelrich, επικεφαλής της φαρμακευτικής μονάδας της Bayer.

Η ΕΕ δημοσίευσε τον περασμένο μήνα ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο της προτεινόμενης αναθεώρησης των νόμων που διέπουν τη φαρμακοβιομηχανία της. Ένας από τους κύριους στόχους των μεταρρυθμίσεων θα είναι η δικαιότερη πρόσβαση μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κρατών της ΕΕ.

Ο Oelrich δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι νόμοι θα δημιουργήσουν εμπόδια στην καινοτομία και θα μειώσουν την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ευρώπη, απηχώντας τις απόψεις της φαρμακοβιομηχανίας.

«Έχουμε υποβάλει σαφείς προτάσεις στην Επιτροπή για το πώς θα μπορούσαμε να διορθώσουμε τα ζητήματα πρόσβασης, για παράδειγμα, μέσω ευκαιριών κλιμακωτής τιμολόγησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Oelrich πριν από μια εκδήλωση της Bayer για την έναρξη ενός νέου ερευνητικού εργαστηρίου στη Βοστώνη.

Οι τιμές στην ΕΕ καθορίζονται ήδη σε εθνικό επίπεδο. Η ενιαία αγορά της ΕΕ επιτρέπει την κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών.

«Το κόλπο σήμερα είναι ότι ένα προϊόν που θα στέλνατε στη Λιθουανία σε μειωμένη τιμή θα επέστρεφε αμέσως στη Γαλλία, επειδή υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα ελέγχει τέτοιου είδους προβλήματα», δήλωσε.

Μια πηγή της ΕΕ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον συστήματα κλιμακωτής τιμολόγησης, όπως αυτό που πρότεινε ο Oelrich θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα πρόσβασης που επιδιώκει να αντιμετωπίσει η φαρμακευτική νομοθεσία της Επιτροπής.

Δεν θα υπήρχε καμία βεβαιότητα ότι οι εταιρείες θα πήγαιναν σε μικρότερες ή φτωχότερες χώρες της ΕΕ, καθώς δεν έχουν κίνητρο κέρδους για να τους δώσουν προτεραιότητα, δήλωσε η πηγή της ΕΕ.

Ακόμη και αν πάνε (σε φτωχότερες χώρες), είναι απίθανο να το κάνουν εγκαίρως, καθώς θα δώσουν προτεραιότητα στις πιο προσοδοφόρες πωλήσεις στα μεγαλύτερα και πλουσιότερα κράτη μέλη, πρόσθεσε η πηγή της ΕΕ.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Bayer, ο πρώην επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Roche, Bill Anderson, ξεκινά στην εταιρεία τον επόμενο μήνα.

Η εταιρεία προσπαθεί να επεκτείνει τις φαρμακευτικές της δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει αυξήσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη εκεί, παρά τον νέο αμερικανικό νόμο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται τις τιμές ορισμένων φαρμάκων για τους ασθενείς του προγράμματος υγείας Medicare.

«Αν συγκρίνω τις συνθήκες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης όσον αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, εξακολουθούν να είναι πιο ευνοϊκές στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Oelrich.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News