Drones πάνω από το Κρεμλίνο, πύραυλοι πάνω από την Ουκρανία
Η Μόσχα κατηγορεί τους Ουκρανούς ότι επιχείρησαν χθες το βράδυ, μόλις λίγα 24ωρα πριν την επέτειο της «Ημέρας της Νίκης» των Σοβιετικών κατά της ναζιστικής Γερμανίας που είναι η 9η Μαΐου, να πραγματοποιήσουν επίθεση με drones κατά του Κρεμλίνου, επίθεση που είχε ως στόχο την εξόντωση του ιδίου του προέδρου Πούτιν.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα παρουσιάζεται ένα μικρό σε μέγεθος «αεροπλανάκι» να σκάει σε απόσταση ολίγων μέτρων από το κτιριακό συγκρότημα του Κρεμλίνου.
Τους περασμένους μήνες έχουν σημειωθεί επιθέσεις με drones κατά στόχων εντός της ρωσικής επικράτειας: στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, στο Μπέλγκοροντ, στην Κολόμνα, στο Μπριάνσκ, στις περιοχές Ριάζαν και Σαράτοφ.
Καμία, ωστόσο, από τις μέχρι τώρα επιθέσεις με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στο Κρεμλίνο, στην καρδιά της Μόσχας.
Σύμφωνα με όσα γράφει ο Μαρκ Γκαλεότι, καθηγητής στο University College London (UCL) και συγγραφέας πλήθους βιβλίων για τη Ρωσία, σε αναλυσή του για το περιοδικό Spectator, drones είχαν «σκάσει» μέχρι πρότινος σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και 100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, «μια από τις πιο βαριά θωρακισμένες πόλεις στον κόσμο».
Η ρωσική πλευρά έσπευσε ωστόσο σήμερα να μιλήσει για «τρομοκρατική ενέργεια», καταγγέλλοντας «απόπειρα δολοφονίας» του Βλαντιμίρ Πούτιν και απειλώντας το Κίεβο με αντίποινα τα οποία θα είναι «δικαιολογημένα».
Σε αντίποινα για την «επίθεση με drones στο Κρεμλίνο», ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εισηγήθηκε την εξόντωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της «κλίκας» του, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα social media.
Νωρίτερα σήμερα, ο βουλευτής από την κατεχόμενη Κριμαία Μιχαήλ Σερεμέτ είχε ζητήσει, και εκείνος, να πραγματοποιηθεί πυραυλική επίθεση εναντίον της οικίας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στοΚίεβο, ενώ Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ζητούσαν και εκείνοι να δοθεί μια σκληρή απάντηση στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι η τελευταία φορά που κάποιος επιχείρησε να βομβαρδίσει τη Μόσχα ήταν κατά τη δεκαετία του 1940.
Το Κίεβο διαψεύδει
Η ουκρανική ηγεσία πάντως, από την πλευρά της, απέρριψε τις ρωσικές κατηγορίες.
«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας. Υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας… Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν έχει ανάγκη να δώσει κίνητρο στη ρωσική κοινωνία καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία άλλη σημαντική στρατιωτική νίκη στο μέτωπο της Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για ποιο λόγο; Αυτό δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό ζήτημα. Αντιθέτως, θα έδινε λόγους στη Ρωσική Ομοσπονδία να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της κατά (σ.σ.: Ουκρανών) πολιτών», σημείωσε σε δική του ανάρτηση στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία πάει να στήσει μια προβοκάτσια την οποία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ως αφορμή για να εξαπολύσει νέες «μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις» κατά της Ουκρανίας. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι και χωρίς μια τέτοια αφορμή, οι Ρώσοι έχουν κατ’ επανάληψη τους περασμένους μήνες πλήξει μη-στρατιωτικούς στόχους στη δυτική Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, όταν η Μόσχα μιλά για «επίθεση με drones» κατά του Κρεμλίνου είναι σαν να παραδέχεται ότι υπήρξαν εχθρικά drones που κατάφεραν όντως να φτάσουν πάνω από το «φρούριο» (Κρεμλίνο) στην καρδιά μιας από τις πιο καλά θωρακισμένες πόλεις στον κόσμο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία.
Εάν δεχθούμε ότι πρόκειται για drones που ξεκίνησαν από την Ουκρανία, τότε αυτά πέρασαν ανενόχλητα πάνω από μεγάλο μέρος της ρωσικής επικράτειας. Εάν, από την άλλη πλευρά, δεχθούμε ότι πρόκειται για drones που απογειώθηκαν από ρωσικό έδαφος, τότε υπάρχουν κύκλοι εντός της Ρωσίας που επιδιώκουν να πλήξουν τη ρωσική ηγεσία. Ο Ποντόλιακ δεν παρέλειψε σήμερα να αναφερθεί στη δράση «Ρώσων αντιστασιακών», υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν και η «παρέα» του «χάνουν τον έλεγχο» εντός των ρωσικών συνόρων.
Παρενθετικά, υπενθυμίζονται και άλλα δύο πλήγματα που έχουν σημειωθεί τον περασμένο χρόνο εντός των ρωσικών συνόρων: κατά της Ντάρια Ντούγκινα στη Μόσχα και κατά του στρατιωτικού μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι στην Αγία Πετρούπολη.
Γιατί τώρα;
«Το Κρεμλίνο επέλεξε σκοπίμως να δημοσιοποιήσει το επεισόδιο με τα drones. Το ερώτημα είναι γιατί», σημειώσει σε ανάλυσή του ο Anton Troianovski των New York Times. Ο Troianovski αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Κρεμλίνο δημοσίευσε στον ιστότοπό του μια ασυνήθιστη ανακοίνωση πέντε παραγράφων, κατονομάζοντας την ουκρανική κυβέρνηση ως δράστη (σ.σ. της επίθεσης) και υπογραμμίζοντας το δικαίωμά του να αντεπιτεθεί κατά του Κιέβου. Αυτά τα μηνύματα του Κρεμλίνου διέφεραν όμως σημαντικά από τις ανακοινώσεις που εκείνο είχε δώσει στη δημοσιότητα έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις στη Ρωσία ή σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη […] Τώρα το ερώτημα είναι αν η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το περιστατικό για να δικαιολογήσει περισσότερα και ακόμη πιο θανατηφόρα χτυπήματα κατά της Ουκρανίας […] Το περιστατικό με τα drones έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή στον 14μηνο πόλεμο της Ρωσίας. Η Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν ετοιμάζεται, από την άλλη πλευρά, για μια μεγάλη δημόσια εμφάνιση την επόμενη Τρίτη, όταν η Ρωσία θα γιορτάσει την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.»
Η πτήση του 1987
Ο Μαρκ Γκαλεότι ανατρέχει στην περίπτωση του 19χρονου Γερμανού πιλότου Ματίας Ρουστ που το 1987 προσγείωσε το μικρό του αεροσκάφος κοντά στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, εκθέτοντας τη σοβιετική αεράμυνα. Τότε, με φόντο την «εισβολή» του Ματίας Ρουστ, στις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις και στο υπουργείο Άμυνας είχαν «πέσει κεφάλια». Πλέον, αρκετές δεκαετίες μετά, ο Γκαλεότι διερωτάται εάν θα μπορούσαν οι τελευταίες εξελίξεις να οδηγήσουν στην αποπομπή ενδεχομένως του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Σε κάθε περίπτωση, το Ουκρανικό δείχνει να μπαίνει εκ νέου σε τροχιά όξυνσης της έντασης, με το Κίεβο από τη μια πλευρά να διαμηνύει ότι ετοιμάζει αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών και τη Μόσχα από την άλλη να απειλεί με πλήγματα βαθιά εντός της ουκρανικής επικράτειας.
Χιλιάδες νεκροί
Δυτικές πηγές (ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι) υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 20.000 στρατιώτες μόνο στο μέτωπο του Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε τα προβλήματα για τη Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ όσο θα ήθελε να παραδεχθεί το Κρεμλίνο έπειτα από 14 μήνες πολέμου.
«Ο ρυθμός με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις σκοτώνονται ή τραυματίζονται στην Ουκρανία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που αποκάλυψε ο Λευκός Οίκος αυτήν την εβδομάδα, φανερώνοντας πόσο άγριες έχουν γίνει οι μάχες και αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η εκατόμβη θα μπορούσε να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο με φόντο τη σχεδιαζόμενη εδώ και καιρό αντεπίθεση του Κιέβου για την ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών», σημειώνουν οι Dan Lamothe και Isabelle Khurshudyan μέσα από τις σελίδες της Washington Post.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News