Κόσμος Κυριακή 23/04/2023, 09:30
ΚΟΣΜΟΣ

Οι τέσσερις φράσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ποτέ οι γονείς στο φαγητό

Οι τέσσερις φράσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ποτέ οι γονείς στο φαγητό

Γιατί άραγε οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους να ακολουθούν σωστή και υγιεινή διατροφή;

Η Jennifer Anderson, διαιτολόγος και ιδρύτρια του Kids Eat in Color, βοηθά τους γονείς να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον φαγητού όπου τα παιδιά τους μπορούν να μάθουν να απολαμβάνουν νέες τροφές.

Αφιερώντας χρόνια στην παρατήρηση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών, ανακάλυψε ότι ορισμένες φράσεις τα κάνουν να ξεφεύγουν από το πρόγραμμα. Συστήνει λοιπόν στους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό, να αποφεύγουν αυτές τις τέσσερις τοξικές φράσεις:

1. «Μπορείτε να έχετε επιδόρπιο αφού φάτε το μπρόκολο σας»

Όταν χρησιμοποιείτε γλυκά για να πείσετε ένα παιδί να φάει κάτι, το μόνο που ακούει είναι: «Το μπρόκολο είναι κακό. Είναι τόσο κακό που πρέπει να σε δωροδοκήσω για να το φας».

Τι να πείτε αντ ‘αυτού: «Μπορείτε να φάτε το μπρόκολο όταν είστε έτοιμοι».

Αυτό τους δίνει ακόμα μια επιλογή και συχνά λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε δωροδοκία. Το να κάνετε τις ώρες των γευμάτων παιχνίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να ασχοληθούν με τις τροφές που δεν τους αρέσουν ακόμη, με τους δικούς τους όρους.

2. «Αν είσαι ήσυχος, θα σου δώσω ένα μπισκότο»

Εδώ είναι μια άλλη φράση που βάζει τα γλυκά στο βάθρο. Όσο περισσότερα σνακ με ζάχαρη χρησιμοποιούνται ως ανταμοιβή, τόσο ψηλότερα ανεβαίνουν σε αυτό το βάθρο.

Ως αποτέλεσμα, το παιδί σας μπορεί να θέλει γλυκά περισσότερο από άλλα φαγητά ή θα αρχίσουν να τα συνδέουν με το να νιώθουν καλά και να βασίζονται πάντα σε αυτά όταν θέλουν να νιώσουν καλύτερα.

Τι να πείτε αντ ‘αυτού: «Μπορούμε να παίξουμε το αγαπημένο σας παιχνίδι απόψε αν είστε ήσυχοι».

Επιλέξτε ανταμοιβές χωρίς φαγητό και απολαύστε μπισκότα με το παιδί σας όταν θέλει να έχει μπισκότα (και όχι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις).

3. «Πρέπει να φας ακόμα μια μπουκιά για να μπορέσεις να πεις «όχι»

Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε: «Δεν μπορείς να πεις «όχι», ανεξάρτητα από το πώς νιώθεις».

Το να αναγκάζετε το παιδί σας να φάει μπορεί να του μάθει να αγνοεί το αίσθημα πείνας και πληρότητας. Και καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε πράγματα με τα οποία νιώθουν άβολα.

Τι να πούμε αντ ‘αυτού: «Λέμε «όχι ευχαριστώ» όταν δεν θέλουμε να φάμε κάτι».

Αντί να κάνετε το παιδί σας να φάει άλλη μια μπουκιά, διδάξτε του πώς να αρνείται ευγενικά το φαγητό.

4. «Θα με έκανε χαρούμενο αν έτρωγες άλλες τρεις μπουκιές»

Οι γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν αυτή τη φράση όταν ανησυχούν ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε αρκετά για να λάβουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Αλλά διδάσκει μόνο στα παιδιά ότι πρέπει να αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες για να σας κάνουν ευτυχισμένους, ενώ θα πρέπει πραγματικά να εστιάζουν στο πώς βοηθούν τα ίδια οι θρεπτικές τροφές.

Τι να πείτε αντ ‘αυτού: «Τα καρότα έχουν πολλή βιταμίνη Α, η οποία είναι καλή για την όρασή σας και σας βοηθά να βλέπετε καλύτερα»

Εξηγήστε στο παιδί σας τι κάνει η υγιεινή διατροφή στο σώμα του. Δίνοντάς τους στοιχεία αυτό θα τους βοηθήσει να τροφοδοτήσουν την επιθυμία τους να μάθουν και να δοκιμάσουν νέα τροφές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να τρώμε: Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη δίαιτα

Τρώτε παγωτό για να δροσιστείτε; Λοιπόν, κάνετε λάθος

5 τύποι τροφών που προκαλούν κούραση και άγχος, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News