Σταϊνμάιερ και Κάρολος Γ’ δεσμεύτηκαν για την εμβάθυνση των βρετανογερμανικών σχέσεων
«Είναι καλό που Γερμανοί και Βρετανοί είναι πλέον αντίπαλοι μόνο στα γήπεδα ποδοσφαίρου», είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προσφωνώντας τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες το βράδυ προς τιμήν του. Στην αντιφώνησή του ο μονάρχης τόνισε τη σημασία της σχέσης Βρετανίας – Γερμανίας και διαβεβαίωσε ότι όσο βρίσκεται στον θρόνο, θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.
«Η επίσκεψή σας αποτελεί ισχυρό μήνυμα κατά του πολέμου και της αντιπαλότητας», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος στον Κάρολο Γ’ και, αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σημείωσε ότι «ζωντάνεψε μνήμες από τις χειρότερες εποχές της ηπείρου μας». Ο «βάρβαρος υπολογισμός του Πούτιν δε λειτούργησε, εμείς, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ!», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «ειδικά μετά την τρομερή καταστροφή που έφεραν οι Γερμανοί στην ήπειρο σε δύο παγκόσμιους πολέμους, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, οι αλλοτινοί εχθροί να είναι τώρα φίλοι».
Η επίσημη επίσκεψη του Καρόλου, η πρώτη του στο εξωτερικό ως μονάρχη, γίνεται ακριβώς έξι χρόνια από την ημέρα που η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να αποχωρήσει από την ΕΕ. «Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φοβήθηκαν ότι Γερμανοί και Βρετανοί θα μπορούσαν να χάσουν ο ένας τον άλλον, λόγω του Brexit. Δεν έγινε έτσι όμως. Οι δεσμοί μας είναι πολύ ισχυροί, οι φιλίες πολύ στενές», μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε ο γερμανός πρόεδρος και ανέδειξε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία των δύο χωρών στην κατασκευή και την τοποθέτηση υπόγειου καλωδίου μεταξύ του ‘Αιλ οβ Γκρέιν και του Βίλχελμσχάφεν. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους και θα πρόκειται για την πρώτη απευθείας σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο χωρών για κλιματική ουδετερότητα.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, μιλώντας και στα γερμανικά, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι Γερμανοί στον ίδιο και στη σύζυγό του Καμίλα, αλλά και για τα θερμά και συγκινητικά λόγια συμπαράστασης και στοργής μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’. «Η καλοσύνη σας σημαίνει για μένα και την οικογένειά μου περισσότερα από όσα μπορώ να εκφράσω με λόγια», δήλωσε ο μονάρχης και επαίνεσε επίσης τη Γερμανία για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία. «Αποτελεί πειστική απόδειξη της γενναιοδωρίας των ανθρώπων στη Γερμανία», επισήμανε.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δώρισε τον προσκεκλημένο του μια φωτογραφία από την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία το 1962. Ο Κάρολος εικονίζεται σε αυτή σε ηλικία 13 ετών, να φθάνει στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με τον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο. «Είναι προσωπική χαρά μου να σας τη δίνω σήμερα, ως ένδειξη της μακροχρόνιας σύνδεσης των δύο χωρών μας.
Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue χθες το βράδυ ήταν ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ και η πρώην καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Επιπλέον, καλεσμένοι ήταν η χορεύτρια του γερμανικού σόου «Let’s dance» Μότσι Μαμπούζε, η οποία συμμετέχει ως κριτής και στην αντίστοιχη βρετανική παραγωγή, την οποία παρακολουθούν φανατικά ο βασιλιάς και η σύζυγός του και ο γερμανοβρετανός τραγουδιστής, μέλος του διάσημου συγκροτήματος «Toten Hosen». Στο δείπνο δεν παρευρέθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, γεγονός το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια, κυρίως στα βρετανικά ΜΜΕ. Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν το βράδυ ότι ο καγκελάριος «θα χάσει το δείπνο, αν και το ημερολόγιό του για απόψε είναι άδειο», ενώ σε ανάλυσή τους έκαναν λόγο για «σιωπηρή χειρονομία συμβιβασμού προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη στον κατακερματισμένο κυβερνητικό συνασπισμό και κάθε κόμμα να πάρει το μερίδιό του από τους προβολείς».
Από την καγκελαρία πάντως διευκρινίστηκε ότι ο κ. Σολτς ούτως ή άλλως συνήθως δεν παρευρίσκεται σε τέτοια επίσημα δείπνα με ξένους ηγέτες, ενώ ούτως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Το 2015 ωστόσο η προκάτοχός του ‘Αγγελα Μέρκελ είχε επιλέξει να βρίσκεται στο προεδρικό ανάκτορο κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ. «Ο καγκελάριος προσβλέπει στη συνάντηση που θα έχει σήμερα (Πέμπτη) με τον βασιλιά», πρόσθεσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News