Δέσμευση Biden και Trudeau να σταθούν απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau δεσμεύτηκαν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Biden στον Καναδά, να σταθούν από κοινού ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα, εν μέρει μειώνοντας την εξάρτησή τους από άλλες χώρες για κρίσιμα ορυκτά και ημιαγωγούς.
Ο Καναδάς διαθέτει σε αφθονία τα κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων (EV), αλλά η Κίνα κυριαρχεί επί του παρόντος στην παγκόσμια αγορά, σημειώνει το Reuters.
«Πιστεύω ότι έχουμε μια απίστευτη ευκαιρία να συνεργαστούμε ώστε ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να προμηθεύονται και να προμηθεύονται εδώ στη Βόρεια Αμερική όλα όσα χρειαζόμαστε για αξιόπιστες και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο Biden σε ομιλία του στο καναδικό κοινοβούλιο στην Οτάβα.
«Η κοινή μας ευημερία είναι βαθιά συνδεδεμένη με την κοινή μας ασφάλεια», πρόσθεσε ο Biden, ο οποίος δήλωσε ότι ως μέλη του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες θα «υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ».
Ο Trudeau είπε ότι οι δύο χώρες θα σταθούν μαζί με την Ουκρανία.
«Ο τρόπος ζωής μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλαπλές απειλές», δήλωσε ο Trudeau. «Η πολιτική ασφάλειας είναι πολιτική για το κλίμα είναι οικονομική πολιτική», επανέλαβε αρκετές φορές ο Trudeau στην ομιλία του.
Συμφωνία για την παράτυπη μετανάστευση
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν από κοινού για να αποθαρρύνουν τις παράνομες διελεύσεις στα κοινά τους σύνορα, ένα θέμα που συζητείται έντονα σήμερα από τους Καναδούς πολιτικούς.
Ενώπιον του καναδικού Κοινοβουλίου, ο Biden χαιρέτισε επίσης τη δέσμευση του Καναδά να δεχθεί σε τακτική βάση 15.000 μετανάστες που προέρχονται από όλη την αμερικανική ήπειρο.
Ο Καναδάς θα δεχθεί 15.000 μετανάστες σε ανθρωπιστική βάση από το δυτικό ημισφαίριο σε ένα έτος, ως εναλλακτική λύση στην παράτυπη μετανάστευση.
Νωρίτερα σήμερα καναδική κυβερνητική πηγή με γνώση των συνομιλιών δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία που μπορεί να επιτρέπει το κλείσιμο μιας ανεπίσημης συνοριακής διέλευσης μεταξύ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και της επαρχίας του Κεμπέκ, αλλά οι τελευταίες λεπτομέρειες μένει να εξεταστούν.
Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο του Καναδά ο Biden δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι ειρηνικές χώρες και οι δύο τους είναι ενωμένες στη στήριξη του ΝΑΤΟ για να δράσει ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ και ο Kαναδάς δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού εκτός από τη μετανάστευση και σε αρκετά ακόμη θέματα, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, όπως ανακοίνωσαν οι δύο χώρες μετά μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Biden και του πρωθυπουργού Trudeau.
Καναδάς και ΗΠΑ αναγνωρίζουν “τη σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των διασπαστικών ενεργειών όπως ο οικονομικός καταναγκασμός, πολιτικές και πρακτικές που δεν αφορούν την αγορά και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωση.
Σημειώνεται ότι ο Joe Biden έγινε δεκτός ως ένας «μεγάλος φίλος» στον Καναδά, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην οποία αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για την Αϊτή, τη μετανάστευση και την οικονομία.
«Είναι μεγάλη η χαρά που έχω εδώ έναν μεγάλο φίλο», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau αρχίζοντας τη διμερή συνάντηση στο Κοινοβούλιο της Οτάβας, εστιάζοντας στις κοινές αξίες των δύο χωρών.
«Έχουμε μερικές φορές διαφωνίες, αλλά δεν υπάρχει καμιά ουσιώδης διαφορά στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Biden έλαβε κατά την άφιξή του μια πλάκα σοκολάτας που παρασκεύασε μια οικογένεια Σύρων προσφύγων στον Καναδά. Ο 80χρονος Δημοκρατικός δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στη γειτονική και συμμαχική αυτή χώρα μετά την ορκωμοσία του, ως είθισται να κάνουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, λόγω της πανδημίας Covid-19. Μετά την ομιλία που εκφώνησε απόψε ο Biden ενώπιον του καναδικού Κοινοβουλίου, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Η σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Οτάβας είναι απείρως πιο εγκάρδια σε σχέση με την περίοδο της προεδρίας του Donald Trump, ο οποίος ουδέποτε πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει να υπάρχουν μερικοί τριγμοί. Σε ένα από τα ευαίσθητα θέματα μεταξύ των δυο συμμάχων, την παράτυπη μετανάστευση, η επίσκεψη μπορεί να οδηγήσει σε μια πρόοδο, διαβεβαιώνουν το Radio-Canada και η εφημερίδα New York Times.
Αμερικανοί και Καναδοί θα έπρεπε να βρουν μια συμφωνία για να κλείσει ο «δρόμος Roxham», ένας αυτοσχέδιος δρόμος μέσω του οποίου σχεδόν 40.000 μετανάστες έφθασαν πέρυσι στο Κεμπέκ, παρακάμπτοντας τα επίσημα σημεία εισόδου, από τις ΗΠΑ.
Η προοπτική αυτή ανησυχεί ήδη τις οργανώσεις αρωγής στους μετανάστες. «Ο αντίκτυπος στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου είναι καταστροφικός. Το αποτέλεσμα θα είναι να ωθούνται οι άνθρωποι είτε να επιχειρούν ακόμη πιο επικίνδυνες διελεύσεις σε απομονωμένες περιοχές, είτε να ωθούνται προς τους διακινητές», δήλωσε με αποδοκιμασία η Τζούλια Σαντ, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αφίξεις αυτές προκάλεσαν έντονη πολιτική συζήτηση στον Καναδά. Στον Λευκό Οίκο, δηλώνουν ότι κατανοούν τις καναδικές ανησυχίες αλλά σημειώνουν ότι το θέμα είναι επίκαιρο και στις ΗΠΑ, αναφέρει το ΑΠΕ.
Τον Ιανουάριο, οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 128.000 συλλήψεις για απόπειρες παράνομης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος από το Μεξικό, και η αμερικανική δεξιά δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί τον Joe Biden για χαλαρότητα απέναντι στο φαινόμενο.
Ένα άλλο θέμα των συνομιλιών θα είναι η Αϊτή που μαστίζεται από ακραία βία και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Καναδική κυβερνητική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περιμένει σήμερα μια ανακοίνωση για «σημαντική χρηματοδότηση» που θα αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκπαίδευση των δυνάμεων της τάξης της Αϊτής.
Οι ΗΠΑ θα έβλεπαν επίσης με καλό μάτι τον Καναδά να πρωτοστατεί στην αποστολή διεθνούς δύναμης προς την χώρα της Καραϊβικής.
Οι στρατιωτικές δαπάνες θα είναι επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον πιέζει για μια προσπάθεια τα μέλη του ΝΑΤΟ, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα.
Η Οτάβα απέχει μακράν από το να αφιερώσει το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στον προϋπολογισμό της άμυνας — το όριο που έχει καθοριστεί για τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Θα μπορούσε συγκεκριμένα να τεθεί το θέμα σήμερα στην Οτάβα ενός εκσυγχρονισμού της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD).
Τέλος, η οικονομία θα είναι ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών.
Ο Trudeau, η χώρα του οποίου είναι ο πρώτος πελάτης των ΗΠΑ στο εξωτερικό εμπόριο, θα θελήσει να προωθήσει τα πιόνια του στο πεδίο της οικονομίας.
Η καναδική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι αναμένεται κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου να γίνουν ανακοινώσεις για τους ημιαγωγούς και για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού στη Βόρεια Αμερική.
Τέλος, σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Joe Biden, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επιδοθεί σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό με την Κίνα, πραγματοποιείται λίγο μετά την έναρξη έρευνας στον Καναδά για καταγγελίες που αφορούν κινεζική παρέμβαση στις δύο τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News