Τι πρέπει να γνωρίζετε αν ταξιδεύετε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των απεργιών
Οι επισκέπτες που έκαναν check-in στο Hotel de Crillon της Rosewood αυτή την εβδομάδα πιθανότατα επισκέπτονταν το Παρίσι για όλα τα διαχρονικά αξιοθέατα της πόλης: Το φαγητό, ο ρομαντισμός, τα μουσεία, η μόδα. Αλλά το βράδυ της Πέμπτης, τα δωμάτιά τους των 2.450 δολαρίων ανά διανυκτέρευση έγιναν ο προθάλαμος μιας μαζικής διαμαρτυρίας στην παρακείμενη Place de la Concorde γεμάτη με χιλιάδες πολίτες που μιλούσαν ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο για τη συνταξιοδότηση, το οποίο απέτυχε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων στην κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.
Σε απάντηση στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, οι υπεύθυνοι για την αποκομιδή των απορριμμάτων απεργούν από τις 6 Μαρτίου. Σωροί σκουπιδιών συσσωρεύονται σε όλο το Παρίσι, καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα διαμαρτύρονται για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησής τους από τα 57 στα 59 έτη. Η απεργία του κλάδου έχει οριστεί να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Μαρτίου, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο.
Μέχρι φέτος, η τελευταία φορά που διαδηλώσεις αυτής της κλίμακας επηρέασαν την πόλη ήταν στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, όταν τα Κίτρινα Γιλέκα συγκρούστηκαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις, μερικές φορές βίαια, σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Ο τουρισμός δέχτηκε σαφές πλήγμα -οι τοπικές εταιρείες μεταφοράς τουριστών και οι ξενοδοχειακές εταιρείες, όπως η Accor SA, είδαν τα μερίδιά τους να βυθίζονται, ενώ τουριστικοί χώροι όπως το Λούβρο και το μουσείο Orsay έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.
Τώρα, μέχρι στιγμής, οι διαμαρτυρίες στο Παρίσι δεν απειλούν τους τουρίστες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης των σχεδίων τους και η τουριστική οδηγία των ΗΠΑ παραμένει στο τυπικό επίπεδο 2 – το ίδιο με σχεδόν κάθε δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη ή στην Καραϊβική. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για αύξηση της έντασης. Η αστυνομία χρησιμοποίησε την Πέμπτη κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές στην Place de la Concorde, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη γέφυρα της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας.
Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται. Το 2022, οι διεθνείς τουριστικές δαπάνες της Γαλλίας έφτασαν τα 50 δισ. ευρώ (53,4 δισ. δολάρια), ξεπερνώντας τα προ της πανδημίας επίπεδα κατά 1,2 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύοντας το 10% του γαλλικού ΑΕΠ. Η Γαλλία παραμένει επίσης σε καλό δρόμο για να ανακτήσει τον προ της πανδημίας τίτλο της ως η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο έως το 2025, σύμφωνα με την Global Data. Ο εθνικός αερομεταφορέας Air France ενισχύει επίσης τις υπηρεσίες του στα προ της πανδημίας επίπεδα αυτό το καλοκαίρι ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης και της επιστροφής των Κινέζων ταξιδιωτών.
Δυσκολία στη μετάβαση και τη μετακίνηση
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα βρουν το Παρίσι ανεπηρέαστο. Ορισμένα πεζοδρόμια της πόλης είναι γεμάτα από σακούλες σκουπιδιών, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση των πεζών.
Παρόλο που ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας υποσχέθηκε να επιτάξει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, δεν υπήρχαν ακόμη ενδείξεις ότι πολλοί από αυτούς είχαν επιστρέψει στη δουλειά τους, στις γειτονιές που επηρεάστηκαν από την απεργία. Εν τω μεταξύ, η άφιξη Αμερικανών για ανοιξιάτικες διακοπές και άλλων διεθνών ταξιδιωτών οδήγησε τους επισκέπτες να διακινούν φωτογραφίες και να κάνουν αναρτήσεις και σχόλια σχετικά με τους σωρούς σκουπιδιών που βρίσκονται σε κάθε γωνιά στην πόλη.
Αυτοί οι σωροί θα μπορούσαν να εξαφανιστούν γρήγορα αν οι εργαζόμενοι αναγκαστούν να επιστρέψουν στη δουλειά. Για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν γι’ αυτό -εκτός ίσως από το να κρατήσουν τη μύτη τους κλειστή. Αλλά υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι ταξιδιώτες για να διασφαλίσουν ότι τα ταξίδια τους δεν θα επηρεαστούν από τις διαδηλώσεις.
Εν αναμονή πιθανών απεργιών, οι οποίες έλαβαν χώρα εν μέσω των διαδηλώσεων του 2018 και του 2019, θα ήταν ίσως συνετό να προγραμματίσετε τη μεταφορά από το αεροδρόμιο μέσω του ξενοδοχείου σας. Έτσι, όχι μόνο θα παρακάμψετε τυχόν απρόβλεπτες αλλαγές στις δημόσιες συγκοινωνίες -το ξενοδοχείο θα είναι υπεύθυνο για την εγγύηση της υπηρεσίας σας ή για τη σαφή επικοινωνία σχετικά με τυχόν αναμενόμενα προβλήματα σε περίπτωση, π.χ. που οι οδηγοί ταξί συνταχθούν με τους υπόλοιπους απεργούς.
Πριν φύγετε για μια ρομαντική βόλτα στην πόλη, επικοινωνήστε με τη ρεσεψιόν – είναι πιθανό να γνωρίζουν πού και πότε προγραμματίζονται διαδηλώσεις. Σημειώστε ότι η επόμενη μεγάλη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου.
Η Gail Boisclair, ιδρύτρια της εταιρείας ενοικιάσεων επιπλωμένων διαμερισμάτων PerfectlyParis, έχει πει στους πελάτες της να αποφεύγουν τις περιοχές γύρω από τη Republique και τη Βαστίλη τα Σάββατα λόγω των διαδηλώσεων, αλλά λέει ότι οι απεργίες είναι συνηθισμένες. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι Γάλλοι απεργούν και αν έρθετε στη Γαλλία, είναι πολύ πιθανό να πετύχετε μία απεργία», σημειώνει.
Η Lindsey Tramuta, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου The New Parisienne, συνιστά στους επισκέπτες να κατεβάσουν την εφαρμογή Citymapper. «Είναι εξαιρετική για να τη χρησιμοποιήσετε για να γνωρίζετε αν υπάρχουν προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ποιες διαδρομές συγκεκριμένα, ή σε περίπτωση μεγάλων διαδηλώσεων, αν ορισμένοι σταθμοί θα κλείσουν για λόγους ασφαλείας», λέει στο Bloomberg. Για όσους δεν μιλούν γαλλικά, συμβουλεύει επίσης να παρακολουθούν τα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης, όπως το France24 και το The Local France, για πληροφορίες σχετικά με τις απεργίες.
Και αν και μπορεί να φαίνεται προφανές, ελέγξτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προορισμών όπως τα μουσεία για να βεβαιωθείτε ότι είναι ανοιχτά. Δεν θέλετε να διασχίσετε μια πόλη μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε ότι οι εργαζόμενοι στα μουσεία απεργούν επίσης. Το Twitter του Γραφείου Τουρισμού του Παρισιού (@ParisJeTaime) είναι επίσης μια καλή πηγή πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία ή όχι των υπηρεσιών, καθώς και αυτό του τοπικού ξεναγού @paris_by_elodie.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι τουρίστες θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να υπολογίσουν επιπλέον χρόνο για να μετακινηθούν. Οι υπηρεσίες του μετρό, τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων, ακόμη και οι λειτουργίες του αεροδρομίου είχαν διακόψει για κάποιο διάστημα τη λειτουργία κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News