Κόσμος Πέμπτη 23/02/2023, 21:57
ΚΟΣΜΟΣ

Η SEC κατηγορεί την Ozy Media και τον CEO της για εκτεταμένο σχέδιο εξαπάτησης επενδυτών

Η SEC κατηγορεί την Ozy Media και τον CEO της για εκτεταμένο σχέδιο εξαπάτησης επενδυτών

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε σήμερα την εταιρεία μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Ozy Media Inc., τον διευθύνοντα σύμβουλό της Carlos R. Watson, Jr., τον πρώην COO Samir Rao και τον πρώην προσωπάρχη Suzee Han για εξαπάτηση επενδυτών κατά περίπου 50 εκατ. δολάρια μέσω επανειλημμένων ψευδών δηλώσεων σχετικά με τη βασική οικονομική κατάσταση της εταιρείας, τις επιχειρηματικές σχέσεις και τις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων. Οι Rao και Han συμφώνησαν να επιλύσουν τις κατηγορίες εναντίον τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ozy Media, Carlos Watson συνελήφθη την Πέμπτη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απάτη και κλοπή ταυτότητας από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ο πρώην COO Samir Rao ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορίες για απάτη και κλοπή ταυτότητας λίγες ημέρες πριν.

Ο Carlos Watson κατηγορείται για δύο ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες για απάτη και μία κατηγορία για κλοπή ταυτότητας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Το FBI συνέλαβε τον Watson το πρωί της Πέμπτης στο Μανχάταν, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 37 ετών.

Η είδηση ήρθε αφού ο πρώην επιχειρησιακός επικεφαλής Samir Rao και η επικεφαλής του προσωπικού Suzee Han δήλωσαν ένοχοι για την υπόθεση. Η εταιρεία παραπέμφθηκε επίσης σε δίκη, ενώ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγορεί τους Watson και Ozy για εκτεταμένη απάτη.

Η Ozy Media στιγματίστηκε από σκάνδαλο από το 2021, όταν δημοσίευμα των New York Times αποκάλυψε ότι ο Rao είχε υποδυθεί ένα στέλεχος του YouTube σε μια κλήση με την Goldman Sachs, ενώ αναζητούσε μια επένδυση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία διόγκωσε επίσης τις μετρήσεις των χρηστών της με αποτέλεσμα το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Rao δήλωσε σε δικαστήριο του Μπρούκλιν με εγκεκριμένο ψευδώνυμο “John Doe” ότι είπε ψέματα στους επενδυτές και υπερεκτίμησε τις επιδόσεις της Ozy μεταξύ 2018 και 2021. Είπε επίσης ότι χρησιμοποίησε ψεύτικη ταυτότητα μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

Ένα ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη ισχυρίζεται τώρα ότι ο Watson, μαζί με τον Rao, την επικεφαλής του προσωπικού Suzee Han και άλλα μέλη της εταιρείας συμμετείχαν σε σχέδιο εξαπάτησης των επενδυτών της Ozy, των δυνητικών επενδυτών, των δυνητικών αγοραστών, των δανειστών και των δυνητικών δανειστών, παραποιώντας οικονομικές πληροφορίες, όπως τα νούμερα του κοινού και τις επενδύσεις τους.

Για παράδειγμα, η Sharon Osbourne δήλωσε στο CNBC ότι η Ozy Media είχε πει ψέματα σχετικά με τις επενδύσεις της οικογένειας Osbourne στη νεοσύστατη επιχείρηση.

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από τις ενέργειες που έγιναν σήμερα από την κυβέρνηση. Από τον Δεκέμβριο, και μόλις χθες, συμμετείχαμε ενεργά και με καλή πίστη σε εποικοδομητικές συζητήσεις με την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση μιας πιθανής επίλυσης αυτού του θέματος χωρίς ποινικές κατηγορίες», δήλωσε ο Ryan Poscablo, δικηγόρος της Watson. «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις ενέργειες που έγιναν σήμερα υπό το πρίσμα αυτών των συζητήσεων».

Η εταιρεία φαίνεται ότι έκλεισε τον Οκτώβριο του 2021 μετά τις αναφορές για παραπτώματα. Ο Watson υπερασπίστηκε την εταιρεία και δήλωσε ότι δεν θα κλείσει παρά τα σκάνδαλα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Semafor ανέφερε ότι ο Watson προσπαθούσε να επαναφέρει την Ozy.

Ο Watson υπερασπίστηκε επίσης την εταιρεία όταν τέθηκε υπό έλεγχο για ψέματα σχετικά με το πού θα μεταδιδόταν το πρόγραμμα συνεντεύξεών του “The Carlos Watson Show”. Οι παραγωγοί της εκπομπής δήλωσαν ότι νόμιζαν ότι θα γινόταν για το κανάλι A&E, αλλά τελικά έγινε εκπομπή στο YouTube. Ο Watson αρνήθηκε ότι είπε ψέματα για την εκπομπή σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Squawk Box” του CNBC και δήλωσε ότι ελπίζει ότι επρόκειτο απλώς για παρανόηση.

Μεταξύ των υποτιθέμενων ψεμάτων του ήταν ο ισχυρισμός ότι μια άγνωστη τεχνολογική εταιρεία είχε προσφερθεί να εξαγοράσει την Ozy, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Ο Watson χρησιμοποίησε τον ισχυρισμό αυτό για να προσπαθήσει να πείσει έναν μη κατονομαζόμενο επενδυτή να δεσμεύσει 22,5 εκατ. δολάρια.

Ο Watson φέρεται να κατεύθυνε τον Rao να στείλει τον Απρίλιο του 2021 μια παρουσίαση στον επενδυτή που έδειχνε ότι η τεχνολογική εταιρεία θα ηγείτο του γύρου με επένδυση 30 εκατ δολαρίων. Ο Watson ακολούθησε αργότερα τον επενδυτή και ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογική εταιρεία δεν επρόκειτο να συμμετάσχει επειδή ήθελε να εξαγοράσει την Ozy αντί για 600 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, ανέφεραν οι εισαγγελείς στην επιστολή τους προς το δικαστήριο. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Stablecoins: Η επόμενη κίνηση της SEC σε μία αγορά 137 δισ. δολαρίων

Influencers-απατεώνες: Πώς απέσπασαν από τους followers 100 εκατ. δολάρια

Σκάνδαλο Ozy: Το τηλεφώνημα της απάτης που ταράζει τον χώρο των μίντια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News