Κόσμος Σάββατο 18/02/2023, 11:04
ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ακόμη και στα 100 δισ.δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης

Τουρκία: Ακόμη και στα 100 δισ.δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης

Tην αποκατάσταση άνω του 1 εκατομμυρίου κτιρίων απαιτεί η ανοικοδόμηση των 10 επαρχιών της ΝΑ Τουρκίας που καταστράφηκαν από τους φονικούς σεισμούς της προηγούμενης εβδομάδας, κοστίζοντας ταυτόχρονα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Παρότι δεν έχει ακόμη υπολογιστεί ο πλήρης απολογισμός, οι τοπικές αρχές και οι πολεοδόμοι έχουν αρχίσει να τους σχεδιασμούς για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανοικοδόμησης στη χώρα από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας το 1923.

Τα μισά από τα 3,4 εκατομμύρια κτίρια στην πληγείσα περιοχή της νότιας Τουρκίας μπορεί να χρειαστεί να κατεδαφιστούν, δήλωσε ο Eyüp Muhçu, επικεφαλής του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων στην Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων.

«Για να ανοικοδομήσεις αυτά τα σπίτια, πρέπει επίσης να χτίσεις υποδομές και δημόσιες εγκαταστάσεις, που σημαίνει ένα αρχικό εκτιμώμενο κόστος ανοικοδόμησης ακόμη και 100 δισ. δολαρίων», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Lütfü Savaş, δήμαρχος της ιστορικής πόλης της Αντιοχείας που επλήγη σκληρά από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, μιλά επίσης για ένα ποσό ανοικοδόμησης ύψους 100 δισ. δολαρίων. Οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά λόγω περιορισμένων πληροφοριών για το μέγεθος της ζημιάς. Ειδικός σε θέματα καταστροφών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπολογίζει το κόστος ανοικοδόμησης μεταξύ 10 και 50 δισ. δολαρίων.

Πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι και ομάδες βοήθειας προσπαθούν να κάνουν έναν απολογισμό του ύψους των καταστροφών που σημειώθηκε στις πληγείσες περιοχές της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας. «Το κόστος θα είναι πραγματικά τεράστιο», είπε η Tiziana Rossetto, καθηγήτρια αντισεισμικής μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

Συγκροτήματα κατοικιών, σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κτίρια, αεροδρόμια, τζαμιά και άλλοι χώροι λατρείας θα πρέπει είτε να επισκευαστούν, είτε να ξαναχτιστούν, δήλωσε ο Ezgi Orhan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσάνκαγια της Άγκυρας που ειδικεύεται στην ανοικοδόμηση καταστροφών. Κρίσιμης σημασίας υποδομές όπως αυτοκινητόδρομοι και υπόγεια δίκτυα, έχουν επίσης καταστραφεί.

Η επενδυτική τράπεζα JPMorgan ανέφερε ότι το άμεσο κόστος από την κατάρρευση των κτιρίων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 25 δισ. δολάρια, ή το 2,5% του ΑΕΠ της Τουρκίας.

Η Sara Shneiderman, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας που μελέτησε πώς το Νεπάλ ανέκαμψε μετά τον σεισμό του 2015, είπε ότι η κατασκευή από το κράτος μπορεί να είναι μεν πιο γρήγορη, αλλά όχι και τόσο επιτυχημένη στο να γυρίσουν πίσω οι κάτοικοι. «Με την ανοικοδόμηση από πάνω προς τα κάτω, χτίζονται κατοικίες, οι οποίες όμως δεν είναι πάντα αυτό που θέλουν οι άνθρωποι… με ζημίες πολλών δολαρίων».

Ο Gencay Serter, πρόεδρος του επιμελητηρίου πολεοδόμων της Τουρκίας, είπε ότι μία από τις παγίδες στην προσπάθεια ανοικοδόμησης που ακολούθησε τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία ήταν η δημιουργία αστικών περιοχών που δεν συνδέονται σωστά με τις μεγάλες πόλεις. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες επικρίσεις, έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τις κατασκευές και την ανάκαμψη της περιοχής μέσα σε ένα έτος. Αντιμετωπίζει εκλογές τον Μάιο, μια ψηφοφορία που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να είναι η πιο δύσκολη των δύο δεκαετιών στην εξουσία του.

Η Shneiderman χαρακτήρισε ένα χρονοδιάγραμμα 12 μηνών «εντυπωσιακό… η ανοικοδόμηση είναι μια πολυετής διαδικασία», ενώ η Rossetto είπε ότι είναι «εντελώς μη ρεαλιστικό».

«Ένα πράγμα είναι η ανοικοδόμηση με τον τρόπο που έκαναν στο παρελθόν, ένα άλλο είναι η ανοικοδόμηση με τρόπο που είναι πιο ασφαλής», υπογράμμισε η Rossetto.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News