Κόσμος Τετάρτη 15/02/2023, 13:40
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτείται η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον

Παραιτείται η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζον, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης, ενώ είναι ασαφές ποιος θα είναι ο διάδοχός της, τη στιγμή μάλιστα που το ζήτημα της ανεξαρτησίας παραμένει άλυτο.

Η Στάρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του 2014, όταν η χώρα ψήφισε με 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αποσύρομαι προκειμένου να αφήσω το SNP ελεύθερο να διαλέξει τον δρόμο που πιστεύει ότι είναι ο σωστός», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «πρέπει να ισχυροποιηθεί η στήριξη για την ανεξαρτησία».

Σημειώνεται ότι το BBC επικαλέστηκε μια πηγή από το περιβάλλον της Στάρτζον που είπε ότι «δεν μπορούσε άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, η Στάρτζον υπέστη βαρύ πλήγμα όταν το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της, η Στάρτζον είπε ότι θα μετέτρεπε τις επόμενες γενικές εκλογές στη Βρετανία σε ένα de facto δημοψήφισμα για να αυξήσει τις πιέσεις προς το Ουέστμινστερ ώστε να δώσει το πράσινο φως σε μια νέα ψηφοφορία.

Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας αυξήθηκε πάνω από το 50% μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει.

Η 52χρονη Στάρτζον ενεπλάκη πρόσφατα σε διαμάχη σχετικά με τις πολιτικές για τα τρανς άτομα, αφού η Σκωτία ψήφισε ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει τη διαδικασία αλλαγής φύλου.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ απάντησε λέγοντας ότι θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο, και ήταν πρώτη φορά που επικαλέστηκε την εξουσία να ασκήσει βέτο σε νόμο της Σκωτίας, επειδή θα είχε ευρύτερο αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συνέχεια, η Σκωτία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τους τρανς κρατουμένους και να σταματήσει να στέλνει σε γυναικείες φυλακές τρανς άτομα με ιστορικό βίας κατά των γυναικών.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News