Γαλλία – Συνταξιοδοτικό: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε όλη τη Γαλλία επιδιώκοντας να συνεχίζουν την πίεση προς την κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδια συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη.
Μετά από τρεις ημέρες πανεθνικών απεργιών από την αρχή του έτους, τα συνδικάτα ελπίζουν να φτάσουν τη μαζική συμμετοχή της 19ης Ιανουαρίου, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των σχεδίων μεταρρύθμισης.
«Αν δεν είναι σε θέση να ακούσουν τι συμβαίνει στους δρόμους και δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει με τον κόσμο, τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούν που κάποια στιγμή θα εκραγεί», δήλωσε στο Reuters η Delphine Maisonneuve, μια 43χρονη νοσοκόμα, καθώς ξεκινούσε η διαμαρτυρία στο Παρίσι.
Οι Γάλλοι περνούν τα περισσότερα χρόνια στη σύνταξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ -ένα πλεονέκτημα το οποίο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η σημαντική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών είχε αυξηθεί στο Παρίσι κατά περίπου 20% από την τελευταία διαμαρτυρία της Τρίτης, ανέφερε η εφημερίδα Le Figaro.
Τα συνδικάτα ήλπιζαν σε μια τεράστια συμμετοχή στις πρώτες διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου από την έναρξη του κινήματος και να προσελκύσουν ανθρώπους από όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα για να δείξουν στην κυβέρνηση ότι η οργή κατά της μεταρρύθμισης είναι βαθιά.
Σε κοινή ανακοίνωσής τους πριν από τις πορείες του Σαββάτου τα κυριότερα συνδικάτα κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Προειδοποίησαν ότι θα επιδιώξουν να ακινητοποιήσουν τη Γαλλία από τις 7 Μαρτίου, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενώ μια απεργία έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου.
«Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να παραμένει κουφή, τότε η δια-συνδικαλιστική ομάδα θα ζητήσει να κλείσει η Γαλλία», δήλωσαν πριν από τις πορείες του Σαββάτου.
Οι διαδηλώσεις είναι οι πρώτες που γίνονται Σαββατοκύριακο, όταν οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να απεργήσουν ή να πάρουν άδεια και είναι σε συνέχεια της πρώτης εβδομάδας συζήτησης της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας στο κοινοβούλιο.
Η αντιπολίτευση έχει προτείνει χιλιάδες τροπολογίες για να περιπλέξει τη συζήτηση και τελικά να προσπαθήσει να αναγκάσει την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία και με διάταγμα, μια κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά το υπόλοιπο της θητείας του Μακρόν.
Ο ίδιος επανεξελέγη τον Απρίλιο του 2022 για πέντε χρόνια.
Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου καταβολής θα απέφερε επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές, επιτρέποντας στο σύστημα να επιτύχει ισοσκελισμό μέχρι το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.
Τα συνδικάτα λένε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνει αυτό, όπως η φορολόγηση των υπερπλουσίων ή να ζητηθεί από τους εργοδότες ή τους εύπορους συνταξιούχους να συνεισφέρουν περισσότερα.
«Παρόλο που στην ηλικία μου δεν επηρεάζομαι πραγματικά (από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις), είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση για την κοινωνία μας, ότι υπάρχει αλληλεγγύη, ότι είναι μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, και να είμαστε σε εγρήγορση για τη φροντίδα όχι μόνο των ηλικιωμένων αλλά και των παιδιών μας», δήλωσε ο Kamel Amriou, 65 ετών, συνταξιούχος γραφίστας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News