Κόσμος Πέμπτη 9/02/2023, 20:04
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και τη στέγαση των επιζώντων

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και τη στέγαση των επιζώντων

Με τα πλέον δυσοίωνα σενάρια να επιβεβαιώνονται όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία, η ζοφερή λίστα λόγω των δύο καταστροφικών σεισμών διαρκώς μεγαλώνει.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα του έφτασε τους 16.546, ενώ την ίδια ώρα στην πληγείσα βορειοδυτική Συρία -όπου η πληροφόρηση είναι λειψή, όπως και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας- ο αριθμός των νεκρών υπερέβη τους 3.000.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες υπολογίζεται πως έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, το πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. 

Την ίδια ώρα, ενώ οι πιθανότητες να εντοπίσουν επιζώντες τα διασωστικά συνεργεία έχουν ελαχιστοποιηθεί, η Τουρκία παλεύει με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που προέκυψαν από τον σεισμό: πώς να στεγάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εν μέσω ενός βαρύ χειμώνα.

Σκηνές στήνονται σε στάδια και στα κατεστραμμένα κέντρα των πόλεων, ενώ τα θερινά παραλιακά θέρετρα -έξω από τη ζώνη του σεισμού- ανοίγουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων για τους σεισμόπληκτους.

Με περίπου 6.500 κτίρια να έχουν καταρρεύσει και αμέτρητα άλλα να έχουν υποστεί ζημιές, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στερούνται ασφαλούς στέγασης.

 

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και τη στέγαση των επιζώντων-1
REUTERS/Kemal Aslan

Ενα «δάσος» από σκηνές

Ο Σύρος πρόσφυγας, Μπατζάτ Σελό, 62 ετών, και η οικογένειά του έχουν κατασκηνώσει κοντά στο Καχραμάνμαρας, καθώς ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές στους τοίχους του σπιτιού τους.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να είσαι μέσα. Οταν μπαίνουμε για να πάρουμε πράγματα, μπαίνουμε σαν κλέφτες», είπε στο Reuters. «Περάσαμε τέσσερα χρόνια σε ένα στρατόπεδο – και αυτό είναι πιο δύσκολο. Είναι τόσο σκοτεινά», υπογράμμισε, με τη φωνή του να ραγίζει και να ξεσπάει σε λυγμούς.

Σε ένα πυκνό «δάσος» από σκηνές που έχουν στηθεί σε ένα στάδιο στον Καχραμάνμαρας, σχηματίστηκαν ουρές από τους σεισμόπληκτους προκειμένου να πάρουν αχνιστά κεμπάπ και ζεστά ρούχα.

Η 25χρονη εθελόντρια, Φάτμα Νακάρ, είπε ότι βοηθούσε, παρά το γεγονός ότι έχασε τη θεία της και τους ανιψιούς της στον σεισμό. «Αφού τους θάψαμε, ήρθαμε εδώ για να εργαστούμε ως εθελοντές», τόνισε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια έφτασε αργά λόγω των αποκλεισμένων δρόμων.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτης Ανάγκης υπολογίζει ότι περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι που είναι, πλέον, άστεγοι έχουν ανασυρθεί από τη ζώνη του σεισμού μέχρι στιγμής.

 

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και τη στέγαση των επιζώντων-2
REUTERS/Suhaib Salem

Οργή για το μπλόκο στο Twitter

Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από χθες, Τετάρτη, το απόγευμα, έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών.

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και με την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό. 

Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε νωρίς σήμερα.

 

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και τη στέγαση των επιζώντων-3
REUTERS/Suhaib Salem
Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και τη στέγαση των επιζώντων-4
REUTERS/Ronen Zvulun

Το χάος της Συρίας

Το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας βρίσκεται πάλι υπό τον έλεγχο του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος, όμως, έχει κατηγορηθεί κατ’ επανάληψη από τη Δύση για χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού του, όχι μία, αλλά τουλάχιστον εννέα φορές από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία, το 2011.

Ωστόσο, η βόρεια Συρία αποτελεί ξεχωριστεί περίπτωση. Το βορειοανατολικό τμήμα της ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, με την υποσημείωση ότι οι Αμερικανοί διατηρούν περίπου 900 δικούς τους στρατιώτες στον βορρά της χώρας.

Το βορειοδυτικό τμήμα της, από την άλλη πλευρά, που βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία και χτυπήθηκε από τον σεισμό, ελέγχεται από την Αγκυρα, καθώς κι από ομάδες ανταρτών, ενώ σημαντικό ρόλο στις συριακές υποθέσεις διαδραματίζουν και οι Ρώσοι που διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Πράγματι, συμμοριτοπόλεμοι και οι επιθέσεις από αέρος καθιστούν σχεδόν αδύνατη μια συντονισμένη αποστολή βοήθειας από το εξωτερικό στη Συρία.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα έκτακτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη Συρία, παραμένει ασαφές πώς θα διανεμηθεί αυτό, πολύ δε περισσότερο καθώς το καθεστώς Ασαντ απαιτεί όλη η βοήθεια να περάσει πρώτα από τη Δαμασκό.

Ο Ασαντ ίσως να μην επιτρέψει παραδόσεις σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον συριακό βορρά, πλην όμως οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να δεχτούν κάτι τέτοιο. Φορτηγά του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη βορειοδυτική Συρία σήμερα, μέσω Τουρκίας, από το πέρασμα Bab Al Hawa, μεταφέροντας κουβέρτες, κιτ υγιεινής κ.ά., αλλά όχι και τρόφιμα.

Ενδεικτική των προβλημάτων που παραμένουν είναι η στάση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε, διά στόματος του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να δοθεί στη Συρία μέσα από μηχανισμούς του ΟΗΕ και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά όχι μέσω του Ασαντ.

Ενδεικτικά του κλίματος είναι και όσα δήλωσε, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον Ασαντ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με την Τουρκία, τον ΟΗΕ και τα «Λευκά Κράνη».

 


Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και τη στέγαση των επιζώντων-5
REUTERS/Omar Al-Bam

 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News