Τουρκία: Πόσο ισχυρός είναι ένας σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ;
Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στη Συρία και την Τουρκία ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει τη Νέα Υόρκη για περισσότερες από τέσσερις ημέρες.
Μάχη στα χαλάσματα συνεχίζουν να δίνουν, για δεύτερη ημέρα, σωστικά συνεργεία, πολίτες και διασώστες από όλο τον κόσμο σε Τουρκία και Συρία, μετά τους δύο φονικούς σεισμούς 7,8 και 7,6 Ρίχτερ που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, η ανάλυση των New York Times σχετικά με το μέγεθος και το εστιακό βάθος του σεισμού αποδεικνύει την καταστροφική δύναμη της φύσης.
Ο Γιανούνα Αταναγιάκ, σεισμολόγος από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, δήλωσε ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ήταν ίση με περίπου 32 petajoule (σ.σ.: μονάδα ενέργειας), αρκετή για να τροφοδοτήσει τη Νέα Υόρκη για περισσότερες από τέσσερις ημέρες.
«Όσον αφορά την ενέργεια, το μέγεθος των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε είναι 708 φορές ισχυρότερο από έναν σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών», ανέφερε ο σεισμολόγος.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους που μιλούν στους New York Times, το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός εξαρτάται από πολλούς ακόμη παράγοντες, εκτός από το μέγεθος.
Οι παράγοντες αυτοί είναι η πυκνότητα του πληθυσμού της περιοχής, το εστιακό βάθος, αλλά και η ποιότητα κατασκευής των κτιρίων.
«Ο πληθυσμός στην περιοχή αυτή κατοικεί σε κατασκευές που είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις σεισμικές δονήσεις, σημειώνει η έκθεση της USGS.
Σε ανάρτησή της στο Twitter, η σεισμολόγος Σούσαν του Γεωλογικού Ινστιτούτο των ΗΠΑ δήλωσε πως ο σεισμός, αν και δεν είναι ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω της θέσης του και του μικρού εστιακού βάθους του.
Στο χαμηλότερο σημείο της κλίμακας, ένας σεισμός μεγέθους 1 Ρίχτερ είναι σχεδόν ανεπαίσθητος για τον άνθρωπο. Ωστόσο «ένας σεισμός μεγέθους 7 έχει ενέργεια που ισοδυναμεί με περίπου 32 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα» είχε δηλώσει στους Times, το 2013, ο Renato Solidum, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων.
Με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, ο σεισμός στην Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «μεγάλος» σεισμός. Άλλοι σεισμοί παρόμοιου μεγέθους ήταν αυτός στο Πακιστάν, το 2013, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 825 άνθρωποι, και στο Νεπάλ, το 2015, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 9.000 άνθρωποι.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News