Νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία
Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Κόντε και Ρέντσι
Υπό το δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον κυβερνητικό εταίρο και πρώην πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.
Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «διαζύγιο» μπορεί να επέλθει και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να κληθεί να βρει νέο κυβερνητικό σχήμα.
Οι σχέσεις Κόντε – Ρέντσι έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, με τον δεύτερο να αξιώνει την εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σημείο τριβής αποτελεί και ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών, με τον Ρέντσι να ζητάει από τον Κόντε να απεμπολήσει αυτή την αρμοδιότητα.
Με την αποχώρηση του μικρού κόμματος του Ρέντσι «Italia Viva» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Κόντε είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει στήριξη από ένα τμήμα της σημερινής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής του.
Αυτή τη στιγμή, το κόμμα του Ρέντσι συμμετέχει στην κυβέρνηση με δύο υπουργούς. Εφόσον, αυτοί οι δύο καταψηφίσουν το προωθούμενο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, τότε ο Κόντε θα ζητήσει να αποχωρήσουν και θα ξεκινήσει διεργασίες για την αναζήτηση νέων συμμάχων από την υπάρχουσα Βουλή.
Οι δύο κύριοι και βασικοί σύμμαχοι του Κόντε, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, έχουν ζητήσει κι από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, εμφανίζονται έτοιμοι για το τελικό «διαζύγιο» με τον Ρέντσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει μόλις το 3% της εκλογικής προτίμησης.
Εφόσον ο Κόντε, σε περίπτωση αποχώρησης του «Italia Viva», δεν καταφέρει να βρει συμμάχους στην αντιπολίτευση, τότε δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου ως πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, η οποία έχει συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής, θεωρείται μία από τις μακροβιότερες των τελευταίων ετών, καθώς η γειτονική χώρα έχει επανειλημμένως «βιώσει» αλλαγές κυβερνητικών σχημάτων και πρωθυπουργών.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News