Συσκευασίες που… τρώγονται και έμπνευση από τα τζιτζίκια
Τεχνολογία λέιζερ για κατεργασία γυάλινων επιφανειών εμπνευσμένη από τα… τζιτζίκια, πράσινοι διαλύτες από φυσικές πρώτες ύλες (αμινοξέα, σάκχαρα κ.ά.) που δημιουργούν έξυπνες αλλά και… βρώσιμες συσκευασίες για τη συντήρηση των τροφίμων.
Αυτές είναι ορισμένες τεχνολογίες του μέλλοντος –κάποιες εκ των οποίων «τρώγονται»– που επιχειρούν να αντικαταστήσουν υφιστάμενες λύσεις και να περιορίσουν τη χρήση ακόμη και τοξικών χημικών ουσιών, δημιουργώντας νέα υλικά και συσκευασίες που κρατάνε φρέσκα τα προϊόντα. «Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που φτιάχνουμε νέα υλικά, νέα χημικά προϊόντα –από σαμπουάν και καλλυντικά μέχρι και κάποια φαρμακευτικά– σε επίπεδο παραγωγής, συσκευασίας και διανομής. Φιλοδοξούμε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τα απόβλητα», αναφέρει στην «Κ» η Αναστασία Δέτση, εξηγώντας την έννοια της πράσινης χημείας. Η κ. Δέτση, καθηγήτρια Οργανικής Χημείας και επικεφαλής της ομάδας εφαρμοσμένης Οργανικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, έχει αναπτύξει με την 9μελή ομάδα της πράσινους διαλύτες τους οποίους έχει εφαρμόσει για την παρασκευή έξυπνων συσκευασιών για τρόφιμα (φιλμ) ή για την παραγωγή υδρογελών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καλλυντικά, κρέμες για επούλωση πληγών ή σε συμπληρώματα διατροφής.
«Πολλοί από τους οργανικούς διαλύτες είναι πτητικοί, παράγουν δηλαδή αέρια και κάποιοι είναι τοξικοί. Πρόκειται, για παράδειγμα, για χλωριωμένους διαλύτες. Εμείς μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιους συμβατικούς διαλύτες σε ορισμένες χημικές διεργασίες με πράσινους διαλύτες. Αυτοί είναι ανακυκλώσιμοι, τους σχεδιάζουμε και τους φτιάχνουμε από φυσικές πρώτες ύλες, για παράδειγμα από αμινοξέα ή σάκχαρα, δεν είναι τοξικοί και μπορούν να καταναλωθούν από μικροοργανισμούς. Μπορούμε να τους προσδώσουμε αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, αποκτώντας έτσι πολλά πεδία εφαρμογής», εξηγεί, προσθέτοντας πως αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν θέσει αυστηρούς στόχους για την ελάττωση των συμβατικών διαλυτών. Η τεχνολογία όμως της ομάδας, που ετοιμάζεται να δημιουργήσει μία spin off εταιρεία του ΕΜΠ, δεν περιορίζεται εκεί. Μετά τους πράσινους αυτούς διαλύτες, τους οποίους προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών (π.χ. να έχουν αντιμικροβιακή δράση), τους ενσωματώνει μέσα σε φιλμ, τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν προϊόντα όπως η πλαστική μεμβράνη που τυλίγουμε τα τρόφιμα. «Ετσι φτιάχνουμε ένα πράσινο έξυπνο υλικό που του προσδίδεις αντιοξειδωτική δράση και μεγαλώνεις τη διάρκεια ζωής του τροφίμου. Εχουμε κάνει δοκιμές που δείχνουν ότι το νέο έξυπνο υλικό είναι εξίσου ανθεκτικό με αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα». Οι πράσινοι διαλύτες μπορούν να ενσωματωθούν σε γάζες επούλωσης πληγών και σε υδρογέλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καλλυντικά και σε συμπληρώματα διατροφής, έρευνα που ήδη υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Cloudpharm. Η ομάδα ήδη διατηρεί συνεργασία με την Korres για λογαριασμό της οποίας αναπτύσσει με πράσινους διαλύτες εκχυλίσματα από υπολείμματα άγριου τριαντάφυλλου, συμβάλλοντας στο rebranding καλλυντικής σειράς. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ πραγματοποιείται στο πλαίσιο έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Επίσης, είναι σε επικοινωνία με χημικές εταιρείες για τη διερεύνηση συνεργασιών και πρόσφατα συμμετείχε στο 10ο θεματικό εργαστήριο «smart materials applications for Greek Industry» της πρωτοβουλίας Innovation Ready του ΣΕΒ. Εκεί 9 νεοφυείς εταιρείες παρουσίασαν τεχνολογικές λύσεις στον κλάδο των νέων έξυπνων υλικών, όπως τα μαγνητικά, τα φωτοκαταλυτικά και τα γυάλινα, ή λύση για έξυπνα νανοϋλικά που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των πετρελαϊκών αποβλήτων. Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν πως τα έξυπνα υλικά έχουν εφαρμογή στην παραγωγή πράσινης ενέργειας (π.χ. αποθήκευση ενέργειας), στον κατασκευαστικό κλάδο, στην προσθετική κατασκευή (τρισδιάστατη εκτύπωση), αλλά και στην αεροναυπηγική, μέσω της δημιουργίας έξυπνων υλικών χαμηλότερου βάρους.
Γυάλινες επιφάνειες που δεν θαμπώνουν
Μιμούμενη τις αντιανακλαστικές ιδιότητες που έχουν τα φτερά των τζιτζικιών, ιδιότητα που τα προστατεύει από τους επικίνδυνους θηρευτές τους, η νεοφυής εταιρεία Biomimetic μειώνει τη θαμπάδα και την αντανάκλαση των γυάλινων επιφανειών στο φως χρησιμοποιώντας ακτινοβολία λέιζερ. «Χρησιμοποιούμε παλμικό λέιζερ και έχουμε βρει τις κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν να κατεργαζόμαστε τις γυάλινες επιφάνειες, προσδίδοντάς τους αντιανακλαστικές και αντιθαμβωτικές ιδιότητες», αναφέρει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ένας εκ των πέντε ιδρυτών της startup, τεχνοβλαστό του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας στο Ηράκλειο Κρήτης.
«Η εταιρεία, κατά την επεξεργασία, δημιουργεί στις γυάλινες επιφάνειες νανοδομές, παρόμοιες με τις αντίστοιχες που έχουν τα τζιτζίκια στα φτερά τους. Ουσιαστικά μιμούμαστε τη φύση», εξηγεί, προσθέτοντας πως η τεχνολογία της απευθύνεται είτε σε εταιρείες που φτιάχνουν γυαλιά είτε σε αυτές που τα χρησιμοποιούν, π.χ. οπτικά. Οι σύγχρονες μέθοδοι για την παραγωγή αντιανακλαστικών γυαλιών απαιτούν συνήθως τη χρήση χημικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον σε αντίθεση με την Biomimetic που δεν χρησιμοποιεί αναλώσιμα, ούτε χημικά. Η εταιρεία, την οποία έχει χρηματοδοτήσει το ελληνικό venture capital Big Pi Ventures, επεξεργάζεται και διάφορα άλλα υλικά όπως τα μέταλλα, ενώ έχει αναπτύξει πρωτότυπη εκδοχή ενός μηχανήματος, γνωστό ως Laser Cleaner, για τον καθαρισμό των επιφανειών των μετάλλων (π.χ. σκουριά, αφαίρεση μπογιάς).
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία
Ηρακλής – Πανεπιστήμιο Πατρών: Δημιουργία κτιρίου για ανάπτυξη startups
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News